Salvamontiştii se antrenează pe gheţarii din Cheile Jieţului

Maximilian Gânju

Salvatorii montani din Parâng au demarat sesiunile de antrenamente în aria sălbatică din Cheile Jieţului – Valea Jiului. Salvarea de pe versanţi sau escaladarea gheţarilor sunt doar câteva exerciţii derulate an de an, pentru ca echipele să poată răspunde misiunilor de salvare.
În fiecare an, imediat ce gheaţa formată pe versanţii ce alcătuiesc Cheile Jieţului o permite, echipele de salvamontişti îşi încep antrenamentele, pentru a-şi dezvolta tehnica în alpinismul pe gheaţă. Gheţarii perfecţi care se formează în Cheile Jieţului, numai buni pentru căţărare, sunt locul ideal de escaladă şi pentru iubitorii acestui sport, însă salvatorii îi atenţionează pe turişti să verifice cu atenţie gheţarii pe care intenţionează să-i escaladeze.
Exerciţiul de antrenament şi recunoaştere a zonei „glaciare” din Cheile Jieţului a avut şi un alt scop, spun salvamontiştii, care au încercat să identifice zonele sigure pentru escaladă. Aria sălbatică se pretează atât iarna, cât şi vara pentru alpinism şi de mai mulţi ani s-a intenţionat înfiinţarea unei şcoli de alpinism. Pe de altă parte, salvatorii montani din judeţul Hunedoara au luat parte şi la un exerciţiu în care s-a simulat salvarea unor persoane surprinse de o avalanşă la Rânca, într-o zonă unde zăpada măsura circa 70 de centimetri. La simulare au mai participat salvatori din Gorj, Bihor, Neamţ, Sibiu şi Caraş-Severin, iar salvatorii au abordat toate etapele unui astfel de eveniment, de la începerea căutărilor, salvarea, transportul accidentaţilor, testarea de noi echipamente în domeniu şi până la salvarea pe pârtiile de schi ori testare de diverse dispozitive de coborâre a răniţilor.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.