Salvamontiştii hunedoreni, cuprinşi în Centrul Integrat Judeţean de Intervenţie

02 salvamontisti

Maximilian Gânju

Salvamontiştii hunedoreni sunt cuprinşi în structura Centrului Integrat Judeţean de Intervenţie Hunedoara (CIJI), din Deva, care va începe să funcţioneze în regim normal de astăzi, 11 februarie, chiar de ziua internaţională a 112.
Odată cu operaţionalizarea CIJI Hunedoara, în cazul unor dezastre ori evenimente unde este nevoie de intervenţia salvatorilor montani, aceştia vor putea acţiona imediat după ce s-a primit apelul de urgenţă. Practic, salvamontiştii hunedoreni vor afla în timp real, odată cu ISU, Jandarmeria, Poliţia ori Ambulanţa, date de la cel aflat în pericol, informaţii necesare intervenţiei. Până acum, salvatorii montani erau informaţi abia după ce se încheia convorbirea cu apelantul, adică în unele cazuri, după minute preţioase de efectuarea apelului de către cel aflat în pericol.
„Este cel mai tare Dispecerat Integrat pentru Situaţii de Urgenţă din ţară, iar noi suntem cuprinşi, dar trebuie să mai facem anumite lucruri. Respectiv ca STS să doteze şi dispeceratul nostru cu tot ce este nevoie, ca atunci când suni la 112 să intre direct şi Salvamont în conferinţă. Când suni la 112, se deschid automat Jandarmeria, Poliţia, ISU, Salvarea şi, după ce se termina conferinţa de întrebat, în sensul unde eşti, ce te doare, ce probleme ai etc., care dura minute bune, dispecerul de la 112 suna dispeceratul nostru, care ne anunţa. Lumea ne cere să plecăm primii, iar noi eram anunţaţi ultimii. Acum, lucrurile se vor schimba în bine cu integrarea noastră în acest inspectorat nou”, a declarat Ovidiu Bodean, şeful Salvamont Hunedoara.
Centrul Integrat Judeţean de Intervenţie Hunedoara, devenit operaţional de astăzi, este cel mai modern din ţară, beneficiind de dotări tehnice şi logistice de ultimă generaţie. A fost realizat de către Consiliul Judeţean Hunedoara, din fonduri europene şi a intrat în „probe” în decembrie 2013.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare