Salariaţii păgubiţi prin credite de tip „suveică”

Carmen Cosman

Poliţiştii din Petroşani au în cercetare un dosar în care sunt vizate două firme şi mai multe bănci, ca urmare a unor plângeri depuse de foşti angajaţi ai societăţilor respective.

Foloseau documente falsificate

Un volum imens de lucru. Aşa poate fi descris în câteva cuvinte dosarul instrumentat de Poliţia municipiului Petroşani, care vizează două societăţi din Petroşani – HABITAT XXI şi ARDI ARDI SRL – iar cercetările iau în calcul infracţiunile de fals, uz de fals. În acest dosar, sunt vizate şi mai multe instituţii bancare, care ar fi dat cu prea multă uşurinţă credite. Purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, Bogdan Niţu, a confirmat că s-a declanşat cercetarea penală în acest caz. “În acest caz, se continuă cercetarea penală sub supravegherea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani”,  a declarat Niţu. Potrivit datelor de până acum, administratorii celor două firme şi-ar fi folosit salariaţii pentru a obţine credite bancare, folosindu-se de documente falsificate. Practic, angajaţii au fost convinşi să scoată credite de la diverse bănci de administratorii firmelor, care deţineau lanţuri de magazine cu produse electronice şi electrocasnice, telefonie mobilă, materiale de construcţii şi design. Perioada în care s-au săvârşit aceste fapte se întinde pe câţiva ani, iar o parte dintre persoanele înşelate au fost nevoite să achite sume extrem de mari, de care nu s-au folosit niciodată.

Încrengături întinse pe mai mulţi ani

Problemele au început în momentul în care societatea Habitat XXI a luat decizia să se extindă, datorită succesului pe care îl avea în acel moment pe piaţă. Pentru asta, însă, era nevoie de bani. Cei doi patroni au determinat oamenii din subordine să scoată şi câte trei-patru credite/persoană de la diverse bănci pentru a le folosi banii în afacere, cu promisiunea că ei vor achita ratele. Acest lucru s-a şi întâmplat o perioadă, iar în ecuaţie, a apărut o nouă firmă, respectiv SC ARDI ARDI SRL, care avea acelaşi sediu şi acelaşi personal contabil. Şi, mai ales, acelaşi mod de lucru. Păgubiţii spun că, pentru a scoate sume mari de bani pentru necesarul afacerii şi extinderii ei, în cărţile de muncă ale salariaţilor erau operate salarii mult mai mari decât cele reale, iar funcţiile deţinute de angajaţi ar fi fost şi ele falsificate. Din vânzători sau gestionari, angajaţii au fost transformaţi, pe hârtie, în administrator sau analist credite. Şi, pentru a nu plăti dările aferente către stat la asemenea salarii, cei doi administratori ar fi întocmit un document prin care sumele se acordau în funcţie de vânzări. Foştii angajaţi şi-au dat seama că au fost păcăliţi ca la carte în momentul în care firmele, intrate în declin financiar, nu au mai achitat creditele bancare, iar oamenii au ajuns să plătească sume mari prin executări silite. Ca să nu îşi piardă şi casele, au decis să sesizeze Poliţia Petroşani, unde au depus plângeri penale.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.