Salariaţii de la Termocentrala Mintia au intrat la lucru, dar devenii vor avea apă caldă doar sâmbătă

16 septembrie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Politica si administratie

Adriana Năstase

Câteva zeci de angajaţi de la termocentrala Mintia erau nemulţumiţi, ieri, de faptul că au fost nevoiţi să întrerupă pro­testul declanşat la începul săptămânii trecute, ei adu­nân­du-se, în cursul zilei, la poarta principală de acces a unităţii.

Protest individual
Cele două sindicate de la termocentrală au anunţat că nu sunt implicate în această acţiune şi au insistat ca oamenii să reia lucrul, aşa cum prevede o hotărâre a Tribunalului Hunedoara, mai ales că unitatea de producţie va trebui repornită joi dimineaţa, la ora 8,00.
„Sunt oameni nemulţumiţi de faptul că instanţa de ju­decată a hotărât că protestul trebuie să înceteze, mai ales că nu au primit nimic din drepturile salariale restante. Noi (n.r.-liderii de sindicat) le-am spus că trebuie să înceapă lucrul, dar ei au menţionat că este vorba de un protest individual, pe care şi-l asumă. Dacă vor fi create condiţiile ne­cesare, cu reparaţiile terminate, termocentrala va trebui pornită joi dimi­neaţa (n.r.-astăzi), la ora 8,00. Fiind dat ordinul de pornire, trebuie să-l executăm”, a declarat pre­şe­dintele Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Deva (SLIED), Mircea Crişovan. Potrivit acestuia, persoanele care au protestat spontan sunt sala­riaţi aflaţi în timpul liber sau concediu de odihnă.

Poate reporni
Liderul sindical a mai spus că termocentrala Mintia are în stoc 4.000 de tone de cărbune pentru a putea reporni in­sta­laţiile. În ceea ce priveşte furnizarea agentului termic în mu­nicipiul Deva, el a apreciat că populaţia ar putea avea apă caldă la robinete abia în cursul zilei de sâmbătă, de­oarece instalaţiile trebuie umplute cu apă.
Tribunalul Hunedoara a decis marţi că protestul sala­ria­ţilor de la termocentrala Mintia este unul ilegal, motiv pen­tru care liderii celor două sindicate de la această unitate au solicitat colegilor lor să reia lucrul. Hotărârea instanţei poa­te fi ata­cată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Termocentrala Mintia a fost oprită pe data de 6 septem­brie, deoarece nu mai avea cărbune în depozite, după care luni, 7 septembrie, angajaţii unităţii au declanşat un con­flict spontan.
Salariaţii termocentralei Mintia au solicitat plata unor drep­turi băneşti neachitate de şase luni, între care se nu­mără tichetele de masă, deconturile de navetă şi ajutoarele de căldură. Valoarea cumulată a acestora este cuprinsă între 3.500 şi 5.500 de lei pentru un angajat.
Termocentrala Mintia numără circa 700 de angajaţi şi face parte din Complexul Energetic Hunedoara, societate aflată în insolvenţă.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Viceprimarul din Petrila a fost înlocuit din funcţie

Maximilian Gânju Viceprimarul oraşului Petrila, Dorin Curtean, candidat la funcţia de primar al oraşului, a rămas fără sprijinul po­litic, după...

Construcţie Locală Europeană Justă. Vreau ca devenii să fie respectaţi!

Implicarea mea în politică are, dincolo de orice, un interes direct şi personal. Spun asta pentru că îmi doresc ca...

Sporturile de contact îşi pot relua activitatea în condiţii de securitate

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a anun­ţat că Hotărârea de Guvern care prelungeşte sta­rea de alertă a eliminat restricţiile...

Închide