Sport

ȘAH. Nu renunță la titlul

Numărul unu mondial în şah, nor­ve­gianul Magnus Carlsen (foto), a anun­ţat că renunţă să îşi apere titlul la Campionatul Mondial din 2023. „Nu sunt motivat de ideea de a disputa un nou meci. Cred că, pur şi simplu, nu am mare lucru de câştigat şi nu îmi place asta”, a declarat Carlsen în pri­mul episod al podcast-ului său „The Magnus Effect” (Efectul Magnus).

Norocul chinezului
În ultimele luni, Carlsen a lăsat să se înţeleagă în mai multe rânduri că ar putea abandona fără luptă tronul de rege al şahului, pe care îl deţine de aproape 10 ani. Scandinavul a evocat această ipoteză în decembrie anul trecut, la puţin timp după ce a fost în­coronat campion mondial la şah, în urma victoriei în faţa rusului Ian Nepomniaşci, cu 7,5-3,5, în cel de-al cincilea său duel câştigat pentru titlul mondial.
„Deşi sunt sigur că ar fi un meci interesant din motive istorice şi nu numai, nu am nici un chef să joc şi nu o voi face”, a spus Carlsen în podcast. Un al şaselea meci victorios pentru titlu i-ar permite lui Carlsen să îl ega­leze pe germanul Emanuel Lasker, campion mondial între 1894 şi 1921, şi pe sovieticul Mihail Botvinik. Botvinik a deţinut titlul mondial între 1948 şi 1963, deşi l-a pierdut şi de două ori în această perioadă.
„Am impresia că este momentul să renunţ la aceste meciuri de cam­pio­nat mondial. Nu exclud o revenire în viitor, dar nu aş conta prea mult pe asta”, a mai spus Carlsen, precizând că nu intenţionează să pună capăt carierei sale. ”Ca sa nu existe îndoială, nu mă retrag din şah, voi rămâne un jucător activ”, a asigurat Carlsen (31 ani).
De retragerea lui Carlsen ar urma să beneficieze al doilea clasat în Turneul Candidaţilor, chinezul Ding Liren,
care va fi probabilul adversar al lui Nepomniaşci pentru titlul mondial.