Comunitate

S.O.S. Spitalul din Vulcan!

Modernizare spital Vulcan (3)

Nicolle Ebner

 Alexandru Blaj, managerul Spitalului municipal Vulcan, încearcă să sensibilizeze autorităţile judeţene, cu privire la problemele din ce în ce mai grave, cu care se confruntă unitatea medicală. Managerul a sesizat instituţiile de resort, inclusiv prefectura, cu privire la riscul ca, din luna septembrie, pacienţii din Vulcan să ajungă în situaţia să-şi plătească medicamentele.

Servicii plătite cu ţârâita
Spitalul din Vulcan are o situaţie mai aparte. În urma reorganizării de acum câţiva ani, a fost desfiinţată secţia de chirurgie, iar secţiile de interne şi obstetrică-ginecologie au devenit compartimente. Fără o secţie de naşteri, în Vulcan, nu s-a mai născut un copil de trei ani, mamele migrând spre spitalele din Haţeg şi Petroşani, pentru a da naştere urmaşilor. Chiar şi aşa, Spitalul municipal Vulcan  oferă servicii medicale de 700.000 de lei/lună, însă CJAS Hunedoara decontează doar 350.000 lei/lună, în condiţiile în care numai cazurile de la serviciul de urgenţă (ca urmare înfiinţării unui Centru de Primiri Urgenţe, nou, cu linie de gardă), au crescut de la 180 de cazuri/lună, la 1.085. Din cauza deconturilor parţiale, instituţia sanitară a ajuns să se confrunte cu probleme financiare grave.

Memorii către instituţiile abilitate
„La preluarea spitalului am moştenit datorii istorice de 1,5 milioane de lei, dintre care circa 70 la sută la furnizorii de medicamente şi reactivi. Prin urmare, sunt firme care refuză să mai încheie contracte cu noi. La toate acestea se adaugă restanţe mari la E-ON Gaz şi Enel, care ameninţă cu debranşarea. Situaţia este gravă, dar ne păstrăm optimismul şi sperăm într-o rectificare de buget pe plus, cu toate că prognozele internaţionale arată contrariul. Din start, contractul semnat cu CJAS Hunedoara nu acoperea salariile pentru trimestrul IV şi pentru că nu am avut bani, am renunţat la tichetele de masă, la primele de doi la sută din fondul de salarii, şi la al 13-lea salariu. Am făcut memorii către CJAS Hunedoara şi DSP Hunedoara, ca măcar salariile să le pot acoperi. Cât despre pacienţi, odată cu refuzul furnizorilor de a ne mai aproviziona cu medicamente, există riscul ca aceştia să fie puşi în situaţia de a le cumpăra”, spune Alexandru Blaj.  

Venituri proprii, folosite în modernizare
Potrivit managerului spitalului din Vulcan, o reorganizare a unităţii conform posibilităţilor şi dotărilor reale, ar putea duce la eficientizarea economică. Alexandru Blaj militează pentru finalizarea lucrărilor la secţia de obstetrică-ginecologie şi pentru înfiinţarea unei secţii HIV-SIDA, deoarece majoritatea persoanelor bolnave a depăşit vârsta majoratului, iar secţia de zi de la Petroşani se adresează în exclusivitate copiilor. Spitalul a reuşit să obţină venituri proprii în valoare de 12.000 lei/lună din serviciile de stomatologie, laborator, radiologie, R.M.F.B., fitness-saună etc., bani care au fost folosiţi pentru modernizarea şi reabilitarea laboratorului de analize, a farmaciei, secţiei T.B.C., iar de luni, 3 august, a devenit funcţional propriul „depozit temporar de deşeuri biologice”.

3 comentarii la „S.O.S. Spitalul din Vulcan!

  • Toate spitalele au aceleasi probleme,asa ca ce se va face in general cu spitalele se va face si cu sp.Vulcan. Ce e de mirere ca pana mai acum ceva timp managerul sp. Vulcan se lauda cu glorioasele-i renovari si spitalul era nemaipomenit si dintr-o data a facut… hic!Sa incerce spitalul sa-si schimbe managerul si sa.si puna unul care are habar de asistenta medicala nu de afaceri dubioase!!! Oare cat dureaya interimatul d-lui pensionar?De ce sa se duc mamele sa nasca in alte spitale? Pai daca sotia sa ar trebui sa nasca ar fi de acord s-o faca intr-un spital cu bolin infecto-contagioase cum ar fi TBC,hepatita,dizenterie,etc? Nu cred,asa ca managere perpetuum,schimba optica si vezi ce-i trbuie spitalului si ce-ti trebuie tie…Tu ar trebui sa nu te mai milogesti ca sa ramai manager si sa-ti gasesti alta preocupare in conformitate cu pregatirea si varsta ta si sa nu mai umilesti medicii …

  • „Cetatene” !Pina acum 3 ani managementul n-a fost asigurat de pensionari,si a acumulat datorii de 15 mld vechi.Il confunzi pe Blaj cu Mafalda Tu platesti contributia (CAS-ul) doar 50% ?Cel putin Blaj face derogarile necesare si insista.Altii stiu doar sa faca pe „mortu’-n papusoi” risipindu-si energia si resursele in vendete personale.Vezi Primaria si Consiliul local de exemplu.

  • Nu-l confunda nimeni pe Blaj. Un papitoi!Umbla cu cersitul banilor ,dar nu pricepe nimic din reforma in sanatate ,cum n-a priceput nimic in minerit. Tot ce face este spre traista lui …nu spre binele spitalului.Cine nu-l stie pe BlajToata viata lui a fost un papitoi infumurat si plin de ifose. a umblat numai cu aranjamente…Nu-l intereseaza spitalul ci propiul buzunar,dar dupa cate se zvoneste ii vine scadenta si atunci se va vedea calea banilor…

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura