S.O.S şcoala din Bulzeştii de Sus

21 ianuarie 2018 | 1 Comentariu | Publicat in: Comunitate

Viitorul singurei şcoli din comuna hunedoreană Bulzeştii de Sus se află sub semnul incertitudinii. Asta, deoarece zilele trecute, Mirel Suba (foto), primarul locului, a fost înştiinţat că din pricina depăşirii costurilor, asupra unităţii de învăţământ planează pericolul închiderii.
“Directorul şcolii primare m-a informat că se depăşeşte costul pe elev şi că există riscul ca unitatea de învăţământ din Bulzeştii de Sus să se desfiinţeze. Avem o singură şcoală la nivel de comună şi se pare că şi pe asta vor să ne-o închidă. Copilaşii fac naveta câte trei-patru ore ca să vină de pe deal. Pe unii îi ia învăţătorul cu maşina personală, când ajung la drumul principal, dar ceilalţi merg doar pe jos, toată distanţa. Sunt şapte copii care frecventează şcoala asta. Nu eu am pus să se mărească salariile, dar dacă s-au majorat, să se asigure şi fondurile necesare. Nu putem să ne batem joc de oameni. Printr-o astfel de decizie se încurajează abandonul şcolar, pentru că aici se va ajunge. Copiii ar trebui să meargă la Baia de Criş ca să poată să-şi continue studiile. Transport în comun nu avem la nivel de comună. Mă întreb cum ar ajunge ei la Baia de Criş? Cu ce? Să se roage de consătenii cu maşini? O dată, de două ori merge, dar nu la nesfârşit. Pe jos? Păi s-ar întoarce acasă pe la ora 21. Este posibil aşa ceva în 2018? Nu eu am făcut legea salarizării, o înţeleg şi pricep şi situaţia, însă nu pot să fiu de acord să le tăiem aripile unor copii nevinovaţi. Pur şi simplu le ratezi viitorul, din faşă. Nici nu vreau să aud aşa ceva. Nici în 2018 şi nici peste 100 de ani”, afirmă primarul Mirel Suba. Acesta mai spune că fără biserică şi unitate de învăţământ, o comunitate moare încet. Este un apel disperat pe care îl face către autorităţi şi le cere să se gândească înainte să acţioneze, dacă aşa s-a plănuit. Părinţii copiilor în cauză sunt şi ei la fel de neliniştiţi. „Nu vreau să spun că şefii de la Inspectoratul şcolar ne vor răul, însă undeva există o neconcordanţă. Nu putem să gândim împotriva copiilor noştri. Mereu aud că se iau măsuri contra abandonului şcolar şi se doreşte încurajarea actului educaţional, dar se pare că nu e valabil şi pentru noi, o mână de oameni”, mai arată primarul.
De amintit că dascălul Acxente Leucian, pentru grija pe care le-o poartă micuţilor din Bulzeştii de Sus, a fost decorat în anul 2014 de preşedintele României cu Ordinul “Meritul pentru Învăţământ” în grad de cavaler. (M. Şerban)

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. i.nic carasteanu spune:

    In salariul unei invatatoare le sta steagul boilor de la guvernare. Si dupa ce desfiinteaza se regaleaza angajand 10 handralai la primarie pe post de politie locala care dupa ce ca nu fac absolut nimic inafara ca scoala cat ii ziulica de lunga pe …socoteala iau si niste salarii adevarate, nu ca cel al invatatoarei date afara.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Jumătate din banii de la bugetul Hunedoarei, destinaţi investiţiilor

Aproape jumătate din banii de la bugetul local al municipiului Hunedoara pe 2018, estimat la peste 152 de milioane de...

Foşti mari jucători la comemorarea lui Mişa Klein

În data 2 februarie, când se împlinesc 25 de ani de la dispariţia lui Michael Klein, o parte din crema...

Entuziasm şi probleme la Jiul Petroşani

La primul antrenament din acest an al echipei de fotbal Jiul Petroşani, sub comanda antrenorilor Horaţiu Popa şi George Viţian,...

Închide