S-a pus lacătul şi pe judeţul Hunedoara

15 octombrie 2010 | Adauga un comentariu | Publicat in: Eveniment, Flash

Livia Botici

Protestul de miercuri al angajaţilor Direcţiei Generale de Finanţe Publice (DGFP) Hunedoara le-a dat curaj şi funcţionarilor publici din alte instituţii ale statului. Ieri, manifestarea finanţiştilor a continuat, iar lor li s-au alăturat angajaţii din Casa Judeţeană de Pensii, Primăria Deva, Consiliul Judeţean, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi cei de la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Protestul s-a declanşat după ce salariaţilor de la Finanţe li s-au anulat stimulentele.

Solidaritate primită cu aplauze

După ce, cu o zi înainte, finanţiştii au protestat în faţa sediului DGFP Hunedoara, ieri dimineaţă la ora 8, toţi angajaţii au reînceput manifestările. Având lângă ei o oală mare, plină de ceai fierbinte, protestatarii au reuşit să treacă peste frigul dimineţii. În jurul orei 10, animaţi de scandările celor din DGFP Hunedoara, angajaţii Consiliului Judeţean au ieşit, timid, în faţa instituţiei. „Nu mai putem rezista, am ajuns să trăim sub limita decenţei. Suntem solidari cu finanţiştii, dar ne cerem şi noi drepturile, care ne-au fost diminuate în bătaie de joc. Nu vrem să ne întrerupem activitatea, pentru că suntem oameni responsabili, dar cred că merităm ca aceşti guvernanţi să realizeze că trăim de pe o zi pe alta. Eu sunt contabil şef la Consiliul Judeţean Hunedoara şi am un salariu de 1.300 de lei, la o vechime de 27 de ani. Cu toate acestea, sunt un caz fericit, sunt zeci de alţi colegi care au salariul de 600 de lei”, a declarat Gabriela Bândea. Rândul protestatarilor a fost îngroşat de angajaţii din Casa de Pensii, Primăria Deva, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi cei din Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara. Toţi au fost primiţi cu aplauze de către finanţişti. În total, peste 300 de hunedoreni au participat la manifestări.

Dacă Finanţele nu lucrează, nimeni nu-şi primeşte salariile

Protestul lucrătorilor din Finanţe poate atrage după sine şi alte manifestări de masă, mai ales că, în cazul în care angajaţii DGFP Hunedoara nu lucrează, toate activităţile fiscale sunt suspendate şi, de asemenea, nimeni nu-şi mai poate primi salariul. În cursul zilei de mâine (n.r. – astăzi), minerii, poliţiştii, angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi jandarmii ar trebui să-şi primească leafa, dar este foarte posibil să nu se întâmple aşa, pentru că trezoreriile nu lucrează. Prezent ieri în faţa protestatarilor, prefectul judeţului Hunedoara, Attila Dezsi, i-a sfătuit să intre în legalitate cu manifestarea lor. „Şi eu sunt funcţionar public, la fel ca şi dumneavoastră şi, tocmai de aceea, ca între colegi, vă sfătuiesc să faceţi demersuri, pentru a intra în legalitate, deoarece acesta nu este un protest spontan. În cazul în care declaraţi grevă generală, nu riscaţi să fiţi daţi în judecată de către unele firme care, din cauză că trezoreriile nu funcţionează, pierd bani”, a declarat Attila Dezsi, prefectul judeţului Hunedoara.

Ieri după-masă, în jurul orei 17, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu le-a promis finanţiştilor că-şi vor primi, săptămâna viitoare, stimulentele aferente lunilor august şi septembrie. „Deşi s-au făcut aceste promisiuni, noi aşteptăm o decizie din partea conducerii centrale a instituţiei noastre, pentru a şti dacă ne vom continua sau nu, şi mâine (n.r. – astăzi), protestele”, a declarat Mihaela Mănăilă, purtătorul de cuvânt al DGFP Hunedoara.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Gura lumii

Vorbeşte lumea pe la colţ de stradă cum că, o doamnă, despre care cârcotaşii spuneau mai demult că ar fi...

Ştiinţa – Farul, în Cupa României

Echipa de rugby Ştiinţa Petroşani, clasată pe penultimul loc în Divizia Naţională, va debuta în actualul sezon competiţional din Cupa...

Alegerile din Colegiul Haţeg, pe 5 decembrie

Alegerile parţiale pentru Camera Deputaţilor în Circumscripţia Electorală nr. 22–judeţul Hunedoara, Colegiul uninominal nr. 3, Haţeg vor avea loc duminică,...

Închide