S-a dat sentinţa în mega-dosarul grupării Simota & Litera: Simota şi „locotenenţii“ săi, condamnaţi la ani grei de puşcărie

Natalia Bumbac

Tribunalul Hunedoara a dat ieri, 8 august, sentinţa în mega-dosarul grupării infracţionale organizate Simota & Litera. În total, în acest dosar sunt judecate 14 persoane pentru infracţiuni comise cu violenţă, cămătărie, şantaj, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi trafic de persoane. Instanţa le-a aplicat pedepse de închisoare cu executare liderilor grupării, Alin Simota (foto stânga), Cristian Litera (foto dreapta) şi Cătălin Penciuc (foto centru). Ceilalţi inculpaţi au fost condamnaţi la pedepse de închisoare cu suspendare.

Aproape 10 ani de puşcărie
Cea mai grea pedeapsă a primit-o deveanul Cristian Litera, de nouă ani şi 10 luni de închisoare. El a fost găsit vinovat pentru acuzaţiile de constituire de grup infracţional organizat, lipsire de libertate, şantaj, cămătărie, trafic de persoane şi fals în declaraţii, toate în formă continuată. Alin Simota a scăpat cu o pedeapsă mai blândă, de şase ani şi opt luni de închisoare. Afaceristul din Valea Jiului a fost condamnat pentru constituire de grup infracţional organizat, lipsire de libertate şi şantaj. Deveanul Cătălin Penciuc s-a ales cu o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru constituire de grup infracţional organizat, lipsire de libertate, şantaj şi complicitate la înşelăciune.
Fostul poliţist Zorin Avram, judecat în acest dosar, a fost condamnat la un an şi patru luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere timp de doi ani, pentru sprijinire a unui grup infracţional organizat şi favorizarea făptuitorului. Mihai Eminovici Ciobanu, un agent de asigurări din Deva, a primit o pedeapsă de un an şi 10 luni de închisoare cu suspendare cu termen de încercare de doi ani şi şase luni, pentru aderare la grup infracţional organizat şi înşelăciune privind asigurările. El a fost cel care l-a ajutat pe Litera şi alţi inculpaţi din dosar, care au înscenat câteva accidente rutiere, să obţină despăgubiri pentru poliţele de asigurări auto.

Victima şi-a retras plângerea
Gheorghe Bota a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare cu termen de încercare de doi ani, iar Mihăiţă Mircea Varodi a primit o pedeapsă de un an şi 10 luni de închisoare cu suspendare pe un termen de doi ani. Florin Micluţa a primit doi ani de închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere de patru ani. Toţi trei se fac vinovaţi de sprijinire a unui grup infracţional organizat.
Fosta soţie a lui Alin Simota, Simina Mirela Pintican, a primit o pedeapsă de şase luni închisoare cu suspendare pentru complicitate la cămătărie în formă continuată. Afaceristul hunedorean Cornelius Silvan Toma a scăpat basma curată. Magistraţii au încetat procesul penal împotriva sa, pentru instigare la lovire sau alte violenţe, după ce persoana vătămată şi-a retras plângerea. Alte patru persoane inculpate în acest dosar, Daniel Dincă, Florin Muntean, Claudiu Anghelina şi Ioan Petru Moldovan, au fost judecate într-un dosar disjuns după ce şi-au recunoscut faptele, în cazul lor fiind dată sentinţa definitivă în octombrie 2015.

Vor plăti despăgubiri
Totodată, instanţa a dispus confiscarea unor sume de bani în favoarea statului de la Cristian Litera (66.891 euro, 14.898 dolari, 525 lei şi 1.261 dinari libieni) şi Simina Mirela Pintican (30.581,75 euro; 14.898,21 dolari; 525,06 lei; 1.261,65 dinari libieni). În plus, Litera şi Penciuc au fost obligaţi la plata de despăgubiri civile către Adrian Arman, parte vătămată în dosar. Litera, Penciuc, Anghelina şi Dincă au mai fost obligaţi în solidar la plata de daune materiale în sumă de 38.289 de lei către Groupama Asigurări SA, totodată, Litera, Penciuc şi Ciobanu vor avea de achitat 289.705 de lei cu titlu de daune materiale către Allianz Ţiriac SA.
Hotărârea Tribunalului Hunedoara nu este definitivă, ea poate fi atacată cu apel. Calea de atac se va judeca la Curtea de Apel Alba Iulia, fiind instanţa care va da sentinţa definitivă, deoarece condamnările în fond s-au pronunţat pe Noul Cod Penal.

„Bătăi la comandă”
Reamintim că în luna mai 2013, mascaţii au descins la domiciliile membrilor grupării. În acest scop, la data de 9 mai 2013, procurorii DIICOT au efectuat un număr de şapte percheziţii domiciliare la locuinţele învinuiţilor. Liderul grupării a fost identificat ca fiind Cristian Litera, din Deva. „În fapt, se reţine că, în cursul anului 2011, membrii grupării au acţionat în principal pe raza judeţului Hunedoara, în scopul obţinerii unor beneficii financiare substanţiale din acordarea unor împrumuturi cu camătă unor persoane din mediul de afaceri local şi perceperea unor dobânzi lunare de 10-20 la sută, precum şi recuperarea prin violenţă a sumelor de bani pretinse de către învinuiţi. Unele părţi vătămate au fost obligate să muncească pe teritoriul Libiei, sumele de bani obţinute fiind predate liderului grupării, în contul sumelor împrumutate. Un alt segment al activităţii infracţionale a vizat inducerea în eroare şi prejudicierea unor firme de asigurări, prin simularea producerii unor accidente de circulaţie şi încasarea în mod fraudulos a primelor de asigurare. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este de peste 800.000 de euro”, se arăta în comunicatul DIICOT.
Pe lângă cele menţionate mai sus, procurorii susţineau că în perioada anilor 2006-2012, gruparea a acţionat în principal pe raza judeţului Hunedoara, unul dintre inculpaţi, mai precis Alin Simota, fiind prosper om de afaceri din Valea Jiului, care finanţa activitatea clubului de fotbal Jiul Petroşani, ai cărui jucători au fost şantajaţi pentru a renunţa la drepturile financiare pe care le aveau asupra clubului. Practic, inculpaţii îi obligau pe jucători să semneze convenţii nereale prin care se reziliau de comun acord contractele dintre clubul din Petroşani şi aceştia, părţile nemaiavând pretenţii una faţă de cealaltă începând cu data convenţiei de reziliere. Potrivit anchetatorilor, grupul organizat era structurat în paliere de comandă şi execuţie, specializat în şantaj, sechestrări de persoane, „bătăi la comandă” (cele 16 persoane vătămate având nevoie de 60-100 zile îngrijiri medicale), cămătărie, iar activităţile acestuia au fost favorizate şi de către ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IPJ Hunedoara.

4 comentarii la „S-a dat sentinţa în mega-dosarul grupării Simota & Litera: Simota şi „locotenenţii“ săi, condamnaţi la ani grei de puşcărie

 • 8 august 2018 la 21:15
  Legătură permanentă

  Ti-am traso Lyterosule. La puscarie cu tine. Bulangiule si praduitorule.

 • 10 august 2018 la 12:51
  Legătură permanentă

  Bulangiu asta sau fetita cum ii spune lumea de praduitor. Dupa ce ca la tinut Simota si ia dat sa manance la prost apoi la sifonat pe om sa il bage la inaintare. Stai inchis toata ziua zdreamta in colivie . De ce nu iesi seara in oras bulangiule
  Ti frica sa iesi ca iti iei cutit

 • 10 august 2018 la 16:08
  Legătură permanentă

  Si la sifonul de Varodi suspendare..asa este justitie nu? O sa iasa el in oras ca nu poate sa tea o viata in casa si o sa fie judecat.

 • 10 august 2018 la 20:47
  Legătură permanentă

  Varodi nu-i sifon. Sifoane-s Lyterosu, Perasifon si tiganul vali orfanu. Astia au sifonat din greu.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.