ActualitateFlash

S-a dat sentinţa în dosarul de omor al lui Vili Rupa

Tribunalul Hunedoara a dat ieri sentinţa în procesul în care Vili Rupa (foto) este  acuzat de omor calificat. Bărbatul care se autointitulează „Justiţiarul de Hunedoara” nu a fost condamnat pentru acuzaţiile deosebit de grave aduse de procurori, în schimb a fost găsit vinovat pentru o altă faptă săvârşită pe parcursul procesului.
Condamnat pentru influenţarea martorilor03-vili-rupa-1
„Instanţa schimbă încadrarea juridică din infracţiunea de omor calificat în lovituri sau vătămări cauzatoare de moarte. (…) Încetează procesul penal cu privire la inculpatul Rupa Vili pentru infracţiunea de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte (…), ca urmare a intervenirii prescripţiei”, se arată în minuta instanţei. Totuşi, Vili Rupa a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare cu termen de încercare de doi ani pentru acuzaţia de influenţare a declaraţiilor martorilor. Din perioada condamnării i-au fost scăzute cele şapte luni în care a stat în arest la domiciliu. Totodată, instanţa a constatat ieri încetarea măsura controlului judiciar sub care a fost pus după eliberarea din arestul la domiciliu. Hotărârea Tribunalului Hunedoara nu este definitivă, aceasta putând fi atacată cu apel. Pe perioada termenului de supraveghere, Vili Rupa va avea de respectat anumite obligaţii impuse prin sentinţa de ieri. Cu privire la sentinţa de ieri, Vili Rupa a declarat că va depune apel, considerându-se complet nevinovat.
Peste 16 ani de procese
Celebra poveste a „Justiţiarului de Hunedoara a început în 1998, odată cu procesul în care a fost acuzat şi condamnat la un an si două luni de închisoare pentru trafic de mercur. Pentru această condamnare, Vili Rupa  a făcut plângere la CEDO, iar după 10 ani de procese, în 2008, a avut câştig de cauză. Bărbatul a susţinut tot timpul că este nevinovat, iar perioada stată în puşcărie a descris-o în termeni extrem de duri, susţinând că a avut parte în penitenciar de un tratament inuman. Astfel, statul român a fost obligat la plata a 30.000 de euro, cu titlu de daune morale, după ce s-a stabilit că bărbatul a fost tratat incorect şi că procesul trebuie rejudecat. În urma cererii făcute de Rupa de revizuire a procesului în care a fost condamnat pentru trafic cu substanţe toxice, Instanţa Supremă a decis rejudecarea dosarului. Procesul s-a rejudecat la Tribunalul Arad, care i-a dat câştig de cauză lui Vili Rupa în anul 2012. Dar, în urma recursului procurorilor, dosarul a ajuns până la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţă care, în luna mai 2014, a dat o sentinţă definitivă, prin care Vili Rupa a fost achitat. În urma acestei sentinţe de achitare, Vili Rupa a dat statul român în judecată cerând despăgubiri morale şi materiale. Cererea i-a fost admisă în parte de Tribunalul Hunedoara, sentinţa fiind dată în 2 octombrie a.c. prin care i-a fost acordată suma de 50.000 de euro drept despăgubiri morale şi suma echivalentă salariului minim pe economie pe perioada stată în închisoare pe nedrept.
Au redeschis dosarul
Şi procesul în care a fost dată ieri sentinţa are legătură cu procesul în care Vili Rupa a fost achitat de acuzaţia de trafic de mercur şi cu un martor din acel dosar, Butnaru Mirel Vasile. Potrivit procurorilor, în 11 februarie 1998, Vili Rupa l-ar fi bătut cu picioarele pe Butnaru Mirel Vasile, iar în aceeaşi zi, victima a fost transportată la spital, unde a decedat la data de 19 februarie 1998. Butnaru Mirel Vasile ar fi furnizat informaţii poliţiştilor despre deţinerea de către Vili Rupa a unei cantităţi de mercur, pe care intenţiona să o vândă. Despre acuzaţia de influenţare a martorilor, într-un comunicat emis de Parchet se arată că Vili Rupa ar fi încercat să determine prin intermediul martorei Maria Şelaru (mama martorului Ioan Petru Şelaru) pe fiul acesteia, care a dat declaraţie în calitate de martor, să-şi retragă declaraţiile, promiţându-i o parte din banii pe care-i va câştiga drept despăgubire din partea statului pentru un alt dosar.
Potrivit anchetatorilor, dosarul în care Vili Rupa este acuzat că ar fi omorât în bătaie un bărbat a fost deschis în 1998. Procurorul de caz a decis atunci netrimiterea în judecată a dosarului din lipsă de probe, soluţie infirmată de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara. Cauza a rămas nesoluţionată şi a revenit în atenţia anchetatorilor cu doi ani în urmă, atunci când în 13 septembrie 2012, au decis, după strângerea unor noi probe elocvente la dosar, începerea urmăririi penale faţă de Vili Rupa, pentru infracţiunea de omor calificat. (N. Bumbac)

11 comentarii la „S-a dat sentinţa în dosarul de omor al lui Vili Rupa

 • Cum explici ca ,din omor deosebit de grav a devenit omor calificat ,dupa care a devenit infractiunea de lovitura cauzatoare de moarte ? Daca fapta sa prescris ,ce infractiune de influentare mai a existat ,la ce ? Cum explici , ca am fost arestat si am primit condamnare cu suspendare ? Sunt Nevinovat ,am spus ,ca sau facut abuzuri grave asupra mea si am sa demonstrez asta .

  Art. 6 NCPP .Ne bis in idem Nicio persoană nu poate fi urmărită sau judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni atunci când faţă de acea persoană s-a pronunţat anterior o hotărâre penală definitivă cu privire la aceeaşi faptă, chiar şi sub altă încadrare juridică.

  Art. 3 NCP .Activitatea legii penale Legea penală se aplică infracţiunilor săvârşite în timpul cât ea se află în vigoare.

 • Un tigan smecher care a stiut sa profite de prostia magistratilor.Daca a fost prins cu mercur a doua zi trebuia judecat ,condamnat si intemnitat,fara comentarii ! Eu,cetatean roman nu sant de acord ca banii statului,banii tuturor sa ajunga in buzunarele unui tigan smecher ! Sa
  fi platit judecatorul si procurorul care a instrumentat cazul si nu statul !

 • Sărăcia asta cu ciucuri de vili …e un jegos…si nu înțeleg de ce nu l-au acuzat de crima …cum adică o crima se prescrie după 10 -15 ani???la pârnaie cu tine sărăcie ce ești …sper sa te ajute Dumnezeu asa cum ești u

 • Si Aduti aminte …sa te ferească Dumnezeu sa te întâlnești cu persoana nepotrivita …la care i-ai greșit in trecut …te iert …dar nu te uit …Ferește-te

 • Ceva nu e in regula. Tovarase Rupa ce ai de spus ?. Ca iote ce zice lumea, ca nu esti si nici n-ai fost usa de biserica.

 • Ce sa zică …ca știe ce a făcut …tocmai de asta e bătut de Dumnezeu …el crede ca e inteligent si prostește justiția …intr-o zi o sa i se întoarcă

 • Eu Sunt cel ce Sunt Sfantul Dreptatii si voi trebuie sa-mi recunoasteti educatia superioara care mi-a adus Gloria pe acest pamant !

  Pace Adanca va doreste Pastorul cel Bun (…)

 • Bravo Vili. Te felicit pt curajul tau. Multi se dau barbati, dar de fapt sint niste ,,femei,,. Te felicit pt curajul de a-i face plungere penala militianului pitulescu mircea. Acesta e un gunoi care a facut multe abuzuri. Trebuie pedepsit.

 • Păcătoșii și necredincioșii sunt prea mici în fața mea , eu am impus dreptatea printre corupții și interlopii cu legitimație de la stat .

  Am valoare mare pe acest pământ și o pot măsura după greutățile pe care le-am învins prin instanțele de judecată !

  Sfântul Dreptății „”„

 • Frica face pe om să trăiască în minciună , pentru a fi puternic trebuie să induci frica în oameni și o faci prin , frica de lege , frica de foame , frica de durere , frica de pedeapsă , frica de moarte și religiile din toată lumea au impus frica de dumnezeu și de satan , așa pot controla mulțimea cei mai Puternici „”„

  Regele Dreptății !

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.