S-a dat în folosinţă staţia de epurare de la Călan

02 statie epurare calan (5)Oana Mihnea

Ieri, societatea ApaProd SA Deva a inaugurat la Călan noua staţie de epurare, o construcţie cuprinsă în proiectul „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Hunedoara“, cofinanţat de Uniunea Europeană. Nu doar oraşul Călan va beneficia de această investiţie, ci şi toate satele aparţinătoare.
Totul a mers ca pe roate
Lucrările la staţia de epurare a apelor uzate au început în luna martie a acestui an, iar valoarea totală a proiectului este de aproximativ 8.700.000 lei. Deşi este mai restrânsă ca dimensiuni faţă de cea de la Deva şi Hunedoara, la Călan există un aport tehnologic suplimentar prin calitatea sistemelor de epurare şi a echipamentelor moderne, care sunt la cele mai înalte standarde. Investiţia a primit toate cele 22 de avize necesare pentru autorizaţia de construire, probele au fost făcute, astfel încât aceasta este deja funcţională. „Construcţia staţiei de epurare înseamnă conformarea oraşului Călan la ceea ce ne-am dorit acum 20 de ani. Ne-am încadrat în toate termenele, lucrarea a fost terminată în luna iulie, iar de atunci şi până acum staţia a fost în probe. Încă un an de zile va fi în perioada de notificare a defectelor, adică exploatarea o să o facem împreună cu constructorul. Pentru zonă înseamnă foarte mult pentru că staţiile de epurare din Călanul Nou şi Călanul Vechi nu au mai funcţionat din anii 1995 şi acum preluăm ambele oraşe“, a declarat Victor Arion, directorul general al ApaProd SA Deva.
Trei sectoare
Noua construcţie nu face decât să vină în folosul comunităţii. Staţia de epurare cuprinde treapta mecanică, unde intră apa uzată pentru a fi separată, treapta biologică cu două bazine de aerare şi un decantor secundar şi cea de tratare a nămolului, o parte din acesta urmând a fi folosit în agricultură. „Suntem beneficiarii unei staţii de epurare moderne, începând de acum vom avea o legătură mai bună cu mediul înconjurător şi vom ştii să ne prelucrăm apele uzate. În curând va fi finalizată şi noua reţea de apă şi canal. Este foarte important că cetăţenii au conştientizat că tot ce se întâmplă este extrem de necesar pentru ei, staţia de epurare arată ca o bijuterie şi sper să fim capabili să o folosim aşa cum trebuie. Pe lângă confortul creat populaţiei, investiţia aduce şi locuri de muncă”, a declarat Adrian Iovănesc, primarul oraşului Călan.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.