S-a constituit Forumul Montan Hunedoara

maramures-apuseni-muntiMai multe primării, organizaţii civice şi persoane fizice au aderat vineri la filiala judeţeană Hunedoara a Forumului Montan, în vederea găsirii în comun de programe şi finanţări prin care oportunităţile din zonele de munte să poată fi valorificate în favoarea oamenilor care trăiesc acolo. 

“Trebuie să găsim acele modalităţi prin care să venim în sprijinul oamenilor care trăiesc în zona de munte, prin proiecte special dedicate acestora. Ne propunem să ajutăm fermierii din zona montană, turismul rural, meşteşugarii. Vrem să atragem finanţări prin mai multe proiecte, astfel încât să putem determina tinerii să nu mai plece de acasă”, a declarat  Georgeta Dulgheru, preşedinta Forumului Montan, filiala Hunedoara.
În cadrul lucrărilor Forumului Montan, ce au avut loc în comuna Buceş, participanţii au putut afla exemple de bune practici din judeţele Neamţ şi Bistriţa-Năsăud, unde, prin asocierea localnicilor au fost realizate mai multe proiecte de succes.
“În Bistriţa-Năsăud avem exemplul unei fabrici de procesare a laptelui construită prin asocierea într-o cooperativă a mai multor localnici şi atragerea unei finanţări nerambursabile europene. În Neamţ, asocierea a permis realizarea a şase stâne în zona Fărcaşa, cu fonduri nerambursabile atrase din Elveţia şi Norvegia”, a explicat Georgeta Dulgheru.
Filiala judeţeană Hunedoara a Forumului Montan este formată prin asocierea primăriilor din comunele Buceş, Vălişoara, Ribiţa şi Râu de Mori, alături de alţi 17 membri – asociaţii sau chiar persoane fizice. Filiala este deschisă şi pentru alţi membri, în scurt timp urmând să fie prezentat şi un program de acţiune.
Potrivit preşedintei filialei Forumul Montan Hunedoara, aproape două treimi din suprafaţa judeţului este considerată ca zonă montană, în acest spaţiu regăsindu-se 47 de primării din totalul celor 69 de unităţi administrativ-teritoriale locale. (Sorin Blada, Agerpres)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare