Actualitate

Ryugyong Hotel, Coreea de Nord: Cel mai înalt hotel nefolosit din lume

Povestea începe în timpul Războiului Rece, când o companie sud-coreeană de construcții a ridicat hotelul Westin Stamford din Singapore, care, în 1988, era cea mai înaltă clădire din lume.

Închisă cu plăci de metal și sticlă
Cum Seulul avea să fie gazda Jo­curilor Olimpice de Vară din același an, Coreea de Nord era, evident, pusă în umbră de realizările Sudului. Așa că la Pyongyang a demarat grabnic construcția celui mai înalt hotel de pe planetă, care ar fi urmat să fie inaugurat cu ocazia Fes­ti­va­lului Tineretului și Studenților din 1989, o variantă comunistă a Olim­piadei, în care statul nord-coreean investise masiv. Cu economia deja fragilizată de investițiile de­z­echi­li­brate în propagandă și rămasă fără sprijinul financiar și logistic al Uniunii Sovietice după ce aceasta a co­lap­sat în 1990, Coreea de Nord privea către un viitor luminos dinspre care se întrevedea o criză economică severă.
Astfel că lucrările s-au oprit în 1992, clădirea fiind ridicată, dar nefinisată. Timp de 16 ani nu s-a mai întâmplat nimic, hotelul Ryugyong dominând ca un spectru panorama capitalei nord-coreene.
Abia în 2008 structura a fost în­chisă cu plăci din metal și sticlă în cadrul unei operațiuni care a costat 180 de milioane de dolari, potrivit CNN. Zvonurile că hotelul va fi inaugurat curând au căpătat am­ploare și păreau să fie confirmate de anunțul făcut de lanțul hotelier ger­man Kempinski, care spunea că o parte a hotelului va fi deschisă sub managementul său spre sfârșitul anului 2013. Însă germanii au ieșit din afacere câteva luni mai târziu: cum s-ar zice, nici Kempinski n-a reu­șit să intre în hotel.
Următorul pas înainte la Ryugyong s-a întâmplat în 2018, când insta­lația de LED-uri de pe fațadă l-a fă­cut obiectul celui mai spectaculos joc de lumini din capitala nord-co­reeană. E posibil ca aceasta să fie toată gloria de care va fi avut parte clădirea: fiindcă cea mai înaltă din lume nu mai e de mult; nu mai este nici măcar cea mai înaltă cons­truc­ție din Peninsula Coreeană, după
ce la Seul a fost construit Lotte World Tower în 2017, care depă­șește Ryugyong cu 240 de metri. Ryugyong rămâne cea mai înaltă cons­trucție din Coreea de Nord și cel mai înalt hotel nefolosit din lume.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura