Comunitate

RUTENII DE PRETUTINDENI

A devenit o tradiție ca în anii când nu se derulează lucrările Congresului Mon­dial al Rutenilor, în luna mai să ne întâlnim la Krynica Zdroj, la Bienala Lemkilor. Aceasta este denumirea ru­tenilor din Polonia. Localitatea este o frumoasă stațiune montană situată în sudul țării, la granița cu Slovacia. Anul acesta, tot în luna mai, ne-am deplasat și noi, delegația UCRR, Gheorghe Firczak, Vasile Bojcsuk și Mariana Petrețchi, pentru sărbătoarea ruten­i­lor de pretutindeni la Bienală.
Pentru început, am mers la statuia lui Epifian Drowniak (1895-1968), pictor naiv rutean/lemki cunoscut cu pseu­do­nimul Nikifor Krynicki, omagiindu-l. Cele peste 40.000 de desene realizate pe hârtie sunt expuse în Galeria Romanówka din Krynica Zdroj. De acolo am străbătut centrul localității defilând cu drapelul rutean și în sunetul cân­te­celor populare specifice etniei noastre. A urmat un spectacol folcloric. An­samblul „Cervona Ruja”/Bujorul Roșu, din Bistra/Maramureș, condus de Mariana Petrețchi, compus din Felicia Mascaliuc Andrișan (prim-solistă), Svetlana Petrețchi Mureșan, Svetlana Bojcsuk, Larisa Turus și Emanuela Turcin, a participat la manifestare, apre­ciat de public și felicitat de organizatori.
Tradițional, s-au desfășurat lucrările Consiliului Mondial al Rutenilor. Ordinea de zi a cuprins puncte care s-au referit la activitatea curentă de colaborare a rutenilor de pretutindeni. Ne-am reafir­mat solidaritatea cu națiunea ucrainea­nă, condamnând agresiunea Rusiei contra acesteia. Totodată am precizat că susținem cererea asociațiilor rutene din Ucraina, adresate instituțiilor fun­da­men­tale ale statului: Parlament, Preșe­denție și Guvern pentru recunoașterea juridică a etniei rutene care să se bucure în Podkarpats’ka Rus/Ucraina de ace­lași statut pe care îl au rutenii în Canada, Cehia, Croația, Polonia, România, Serbia, Slovacia, SUA și Ungaria.

Președinte UCRR
Dr. Gheorghe Firczak

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.