Romeo Beja a cerut liberarea condiţionată

Maximilian Gânju

Fostul lider sindical din Valea Jiului execută o pedeapsă de cinci ani de închisoare şi se află în spatele gratiilor din anul 2016.
Romeo Beja (foto) a cerut magistraţilor Judecătoriei Timişoara liberarea condiţionată, după ce a executat mai bine de doi ani din pedeapsa de cinci ani, la care a fost condamnat pentru instigare la subminarea puterii de stat. Fostul lider sindical se află încarcerat în Penitenciarul Timişoara şi s-a adresat instanţei din judeţul Timiş, însă cererea de liberare condiţionată i-a fost respinsă. Magistraţii au considerat prematură solicitarea şi a stabilit un termen pentru reînnoirea propunerii sau a cererii după împlinirea fracţiei prevăzute de art. 100 C. pen. Beja a contestat soluţia instanţei de fond iar Tribunalul Timiş i-a respins contestaţia considerând-o nefondată.
Romeo Beja a fost găsit vinovat de mineriada din anul 1999, dar a fugit imediat din ţară şi a obţinut azil politic în Austria. În februarie 2016 s-a întors în ţară ca să îşi susţină cauza, o contestaţie la executare, pentru că instanţa nu era dispusă să îi judece cererea în lipsă. Iar asta a însemnat o mare eroare tactică pentru fostul locotenent al lui Cozma, care a stat 10 ani în Austria. A fost recunoscut de magistrat şi ulterior reţinut de jandarmi. Romeo Beja contesta tocmai executarea pedepsei de cinci ani de închisoare, pentru mineriada din 1999, pentru că a calculat că fapta s-a prescris. A greşit perioada de calcul, aşa că poliţiştii l-au încătuşat şi l-au dus la Penitenciarul Rahova. Fostul „locotenent“ al lui Miron Cozma ar putea cere anul viitor, din nou, să fie pus în libertate.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.