Editorial

Românii în Italia

După ultimele date statistice, românii au ajuns să formeze cea mai mare comunitate de străini din Italia. Datele oficiale italiene arată că în această ţară sunt 650.000 de rezidenţi români. Dar, cu siguranţă, luând în calcul şi pe cei neînregistraţi, care muncesc la negru, sau trag mâţa de coadă prin Italia, numărul acestora este mult mai mare. Ce fac în frumoasa Italie compatrioţii noştri se cam ştie. Foarte mulţi muncesc în construcţii şi în servicii casnice (îndeosebi femeile), dar şi în comerţ, industrie, agricultură şi în multe alte domenii.
Majoritatea compatrioţilor noştri îşi văd serios de treabă, strâng bănuţ pe bănuţ şi-l trimit acasă, să-şi ajute familia, sau cu gândul de a se întoarce în ţară, unde cu banii strânşi să-şi facă un rost. Ei sunt, de altfel, apreciaţi de italieni. Dar, din cei aproape un milion de români care-şi fac veacul prin această ţară, sunt câteva mii – probabil, nici trei la sută – care comit infracţiuni: cerşesc, fură, tâlhăresc la drum de seară, dau spargeri, violează, şi chiar ucid. Fireşte că presa, mai ales cea de sorginte xenofobă, exploatează la maximum orice fărădelege făcută de străinii din Italia, printre care se numără şi românii, făcând mare vâlvă. Asta, deoarece acest gen de articole şi informaţii se citesc şi la ei în primul rând, la fel ca şi la noi. Aşa aflăm şi noi, la intervale mai mari sau mai mici de timp, despre români care au violat, care au jefuit sau au ucis. Asta pentru că, din păcate, pe nimeni din Italia – ca şi la noi de fapt – nu interesează de românul care construieşte blocuri, şosele, serveşte cu amabilitate în restaurante, îngrijeşte copiii sau bătrânii neajutoraţi ş.a.m.d. Poate despre isprăvile de pe terenul de fotbal ale lui Mutu, Chivu şi altor fotbalişti români să fie mai interesaţi peninsularii. Că în rest…
Luni seară, de pildă, doi tineri români aflaţi cu familiile în vacanţă în Italia, într-un oraş la Marea Adriatică, au salvat de la înec doi copii italieni. Văzând că i-a luat curentul marin, care îi împingea spre o zonă periculoasă, cei doi români s-au aruncat în valuri fără să stea pe gânduri, şi cu mari eforturi i-au scos pe puştii italieni, unul de 10, celălalt de 12 ani, la mal. Asta, în timp ce zeci de italieni aflaţi pe plajă, priveau impasibili, neschiţând nici cel mai mic gest că ar vrea să intervină. Credeţi că s-a făcut mare vâlvă în presa italiană despre acest lucru? Vedeţi-vă de treabă.
Ieri, am văzut la televizor, cum un român, aflat pe o stradă din Napoli împreună cu soţia, a fost împuşcat mortal, într-un schimb de focuri dintre două grupări mafiote rivale. După ce a fost lovit de gloanţele mafioţilor, care se răfuiau între ei în plină stradă, omul a mai apucat să se retragă într-o gură de metrou, unde a murit zvârcolindu-se, sub ochii disperaţi ai soţiei sale, fără ca nimeni din zecile de oameni care au trecut pe lângă el să catadicsească măcar să-i arunce o privire. 
Deci, cam aşa stau lucrurile cu românii din Italia.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.