Politica si administratie

Românii din diaspora voteazã dupã o nouã lege

05-laurentiu-nistor-34Cea mai importantă lege din pachetul electoral, “Legea votului prin corespondenţă”, a fost adoptată de Camera Deputaţilor cu 257 voturi „pentru“, 12 abţineri şi 30 „împotrivă“.

Noua lege instituie cadrul juridic în ceea ce priveşte  exercitarea votului prin corespondenţă şi se va aplica doar în alegerile parlamentare. Aspectele cele mai importante care au fost reglementate prin acest act legislativ sunt: categoriile de alegători care beneficiază de posibilitatea de a-şi exercita dreptul de vot prin corespondenţă; modalitatea de înregistrare în evidenţele electorale; modalităţile de informare a alegătorilor din străinătate cu privire la procedura exercitării dreptului de vot prin corespondenţă; procedura de transmitere către alegători a materialelor necesare votării; procedura de exprimare a opţiunii de vot; modalitatea de transmitere a opţiunii de vot, către birourile electorale din ţară; primirea, verificarea şi numărarea buletinelor de vot şi stabilirea rezultatului votului prin corespondenţă; atribuţiile organismelor electorale şi ale instituţiilor implicate în organizarea şi desfăşurarea alegerilor.
Legea interzice divulgarea secretului votului sub sancţiunea legii penale şi stabileşte că exercitarea votului prin corespodenţă este personală, iar exercitarea votului prin corespondenţă în numele altei persoane va fi de asemenea interzisă sub sancţiunea legii penale.
În perioada imediat următoare vor continua discuţiile pentru a se realiza proiectul de lege şi pentru alegerile prezidenţiale.  Nu este vorba despre nici o tergiversare. Sunt proceduri puţin diferite şi se impune o evaluare mult mai serioasă pentru cele două tururi de scrutin din punct de vedere logistic şi al infrastructurii.
Adoptarea acestei legi doreşte să elimine toate neajunsurile cu care s-au confruntat alegătorii din diaspora. Desigur, validarea ei ca mecanism electoral nu poate fi făcută decât prin desfăşurarea unui scrutin real, cum va fi cel de anul viitor. Dar textul este perfectibil. Şi, după ce numărătoarea voturilor se va încheia şi vom trage linie, vom putea remedia eventualele deficienţe.
În Constituţia României, dreptul la vot este un drept fundamental al cetăţeanului, şi el trebuie nu numai respectat, dar este responsabilitatea autorităţilor statului să creeze cadrul necesar pentru exercitarea lui. “Legea votului prin corespondenţă” defineşte acest cadru legal şi este încă un angajament respectat al Partidului Social Democrat şi o dovadă că românii din diaspora se bucura din partea Guvernului, a Parlamentului, de acelaşi respect şi aceeaşi încredere, ca şi românii din România.
 Deputat Laurenţiu Nistor, preşedintele Organizaţiei Judeţene Hunedoara a PSD

2 comentarii la „Românii din diaspora voteazã dupã o nouã lege

  • Cati din Diaspora au venit cu 2 Euro pentru mortii de la Colectiv???? De ce trebuie sa-mi voteze ei politicienii si sa-mi schimbe mie viata pentru 20, 30 de euro dati de basisti Nemancatilor de romani din diaspora!!! Ei dau banii familiilor lor, iar camd vin in tara deja se dau mari intelectuali,meseriasi , etc in fond ei fiind doar niste roboti folositi din pacate de bogatii Europei!! Contribuie ei la sistemul de pensii sau la sanatate?? NU!!! Vin in tara si cu buletinul de Romania beneficiaza de servicii gratuite, de servicii stomatologice ieftine, asa cum sunt preturile din RO !! Daca au renuntat la lupta din RO si au plecat UK sa ramana acolo, sa nu mai poata vota acolo pentru aici!! Daca vor Vot sa vina aici sa voteze si sa plece napoi, n=avem treba cu ei!! Ce vot prin Corespondenta ??? asa vrem sinoi vot sa nu mai mergem prin frig, prin ploaie, viscol, Suntem Discriminati!!!

  • Dacă ai citi atent legea vei vedea că nu votează pentru tine, cetăţean cu domiciliul în România. Pentru diaspora există la CD o circumscripţie cu 4 locuri, adică 4 deputaţi. La Senat este o circumscripţie cu 2 locuri adică 2 senatori. Românii cu domiciliul în străinătate, deci nu şi cei fără forme legale, votează doar pentru aceşti parlamentari, nu pentru cei din ţară. Aşa cum un elector din Botoşani nu votează pentru Constanţa nici diaspora nu votează decât pentru parlamentarii săi. Atenţie: la referendum, pe orice temă, cei din diaspora nu pot vota. Dar, să vedem şi rolul lor pozitiv. Banii trimişi familiilor sunt cheltuiţi în ţara noastră deci contribuie direct la nivelul nostru de trai. Până la urmă sunt compatrioţii noştri şi nu e corect să facem abstracţie de ei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura