România refuză să mai cumpere vaccinuri împotriva COVID-19. Rafila: „Încă de acum multe luni am notificat Comisia Europeană”

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a anunțat, ieri, într-o conferință de presă, că România se alătură Bulgariei care refuză să mai cumpere vaccinuri împotriva COVID-19.
„Ne-am alăturat tuturor acestor de­mer­suri. România împreună cu alte nouă state europene au făcut acest lucru. Încă de acum multe luni am no­tificat Comisia Europeană, am notificat producătorii de vaccin în acest sens. (…) Este inadmisibil ca produse care nu sunt folosite să fie cumpărate în can­tități mari și apoi distruse. (…) Ar mai fi opt mili­oane de doze pe anul trecut, iar pentru anul în curs nu am luat nicio doză din cele 19 milioane care re­pre­zintă an­ga­ja­mentul României”, a spus Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătăţii din Bulgaria, Asen Medjdiev, a declarat că vac­cinurile îm­potriva COVID-19 sunt ine­ficiente îm­potriva noilor variante, sub­liniind că ţara sa refuză să le mai achi­zi­ţioneze. El a mai spus că a cerut Co­mi­siei Euro­pene rezilierea contrac­tului cu Pfizer.
„Vaccinurile împotriva COVID-19 sunt ineficiente împotriva noilor vari­ante. Populaţia nu are nevoie de vac­cinuri în acest moment, nici la noi şi nici în Uniunea Europeană. Bulgaria refuză să le cumpere în viitor”, a spus Asen Medjdiev la BNT. (A. Năstase)