Politica si administratie

ROMÂNIA PLĂTEȘTE BANI MULȚI CA SĂ FIE COBAI. Mini reactoarele nucleare experimentale ne vor costa peste nouă miliarde de dolari

România este singura țară din Europa care a acceptat amplasarea de mini reactoare nucleare expe­ri­men­tale, pe teritoriul său. Nuclear­elec­trica a semnat, în 2019, un me­morandum de înțelegere cu com­pa­nia americană NuScale Power, în baza căruia, în România, se va cons­trui primul minireactor nuclear (SMR) pe amplasamentul fostei Termocentrale Doicești, județul Dâmbovița. Pro­iectul de design, adică desen tehnic pe calculator al mini reactorului nu­clear, a fost aprobat de cei din SUA, în luna ianuarie a acestui an, cu nu mai puțin de 17 derogări de la reguli.
Nu există, încă, un prototip construit al acestor mini reactoare nucleare. Practic, România devine o țară expe­ri­ment pentru mini reactoarele com­pa­niei americane NuScale. Cel mai sfi­dător lucru este, însă, că acest ex­pe­riment va fi făcut pe banii noștri, ai ro­mânilor. În mod corect, astfel de ex­pe­rimente se fac din banii companiilor care doresc să le implementeze, con­tra unor sume de bani care se achită drept garanție. La noi, totul este pe dos! Ni se spune că România, adică ro­mânii, vor fi împrumutați de către băncile americane cu patru miliarde de dolari, pentru început, ca să le plă­tim tot lor aceste mini reactoare și să fim țară de test pentru ele.
Domnule Iohannis și Domnule pre­mier Ciucă, vă rog să ne răspundeți la următoarele întrebări:
1. De ce a fost ales Doiceștiul pen­tru amplasarea acestor reactoare? Unde este studiul de fezabilitate pentru alegerea acestui amplasament?
2. Amplasamentul Doicești nu apar­ține Statului Român. A fost vândut de către Statul Român și aparține unei firme private: Nova Power & Gas. Cum se poate ca o investiție de peste 9 mi­liarde de dolari, din bani publici, să fie amplasată pe o proprietate care nu aparține Statului Român?
3. Cum a ajuns Nova Power & Gas să dețină 50% din acțiunile RoPower (o companie a Nuclearelectrica)? Nova Power & Gas va contribui cu 50% la cos­turile de investiții de miliarde de euro?
4. Cum a ajuns o firmă privată care nu are nicio experiență în dezvoltarea, construcția și operarea unei centrale nucleare să fie viitoare beneficiară a uneia dintre cele mai mari investiții de stat din România?
5. Care este motivația logică pentru care ne angajăm să plătim 9.3 miliarde de dolari pentru 462 MW putere ins­ta­lată, bani cu care am putea construi o capacitate de patru ori mai mare în putere instalată cu reactoare clasice precum cele de la Cernavodă?
6. De ce trebuie să se împrumute românii și generațiile viitoare cu atât de mulți bani, când nu avem nevoie? România are alte resurse, mult mai ieftine, care ne-ar putea furniza un cost redus și competitiv la energie pen­tru a atrage companii străine să in­vestească la noi în țară. Nu există niciun motiv pentru care România să cheltuiască atât de mulți bani și să împovăreze generațiile viitoare pentru un tip de energie de care nu avem nevoie!
7. Ce garanții am primit de la partea americană în caz de dezastru și acci­dent nuclear?
Cerem ca organele abilitate să se se­sizeze și să investigheze cum a ajuns o firmă privată să dețină 50% din proiectul nuclear de miliarde de euro pentru care vor plăti tot românii, în fiecare lună, prin costuri mari la facturile de energie.

Deputat Anamaria Gavrilă
Circumscripția electorală 22 HUNEDOARA

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura