ROMÂNIA ARE NEVOIE DE REFORME

Primii bani din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă ar putea veni în octombrie. Ro­mânia va primi 29,2 miliarde de euro din care 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi şi 15 miliarde de euro sub formă de împru­mu­turi. Banii trebuie accesaţi până cel târziu la 31 decembrie 2023, iar proiectele finanţate prin acest program trebuie finalizate până la 31 decembrie 2026.
Premierul Florin Cîţu a declarat că România a decis să acceseze şi partea de împrumuturi din PNRR pentru a acoperi nevoia de investiţii. Împrumuturile, prevăzute a fi în cuantum de 15 miliarde euro, sunt luate la o dobândă foarte mică.
De ce luăm împrumuturi? Pentru că Ro­mâ­nia are nevoie de investiţii. Aceste împr­u­mu­turi se vor duce doar în investiţii, nu vor merge în consum. Nu cred că există dezbatere că împrumuturile pentru investiţii nu sunt bune.
Împrumuturile luate prin PNRR sunt la o do­bândă mult mai mică. Aproape 0%. Este do­bânda la care se împrumută Germania, Spa­nia. Pentru România este un plus că ne putem împrumuta la aceste dobânzi.
De asemenea, componenta de reforme, din acest plan gândit de guvern, este importantă pen­tru modernizarea şi dezvoltarea Româ­niei.
Susţin, în Senatul României dar şi ca membru PNL, principalele reforme prevăzute în PNRR:
– Reforma sistemului de pensii -vrem un sistem sustenabil, bazat pe contributivitate.
– Reforma justiţiei – reparăm ce au stricat alţii ani de zile.
– Reforma companiilor de stat – risipa banului public se va opri.
– Reforma salarizării – un sistem în care vom lega direct performanţa de venituri.
Aceste reforme le făceam oricum, chiar dacă nu exista acest PNRR. Această Coaliţie a câştigat voturile românilor pentru reforme.

Vasilică Potecă,
senator PNL de Hunedoara

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Iuliu Winkler: PPE trebuie să sprijine înfăptuirea aspiraţiilor minorităţilor naţionale

Conferinţa privind viitorul Europei creează un context favorabil şi pentru ca Partidul Popular European (PPE) să-şi împărtăşească viziunea cu privire

În 6 ani, românii au dat un miliard de euro mită

Un miliard de euro s-a dat şi s-a luat mită în România în ultimii şase ani, iar sutele de an­chete

Nicu Vlad se retrage din conducerea Federaţiei internaţionale

Preşedintele Federaţiei Române de Haltere, Nicu Vlad, şi-a anunţat retragerea din funcţia de vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale de Haltere (IWF)

Închide