Politica si administratie

România are dreptul să fie independentă energetic

În cadrul şedinţei Comisiei pentru industrii şi servicii, desfăşurată la data de 23 martie, în ca­litate de vicepreşedinte al comisiei şi de­pu­tat PSD de Hunedoara am prezentat şi tras un semnal de alarmă în privinţa situaţiei mine­ri­tului din Valea Jiului şi a Complexului Energetic Hunedoara.
Ca urmare a demersurilor făcute împreună cu colega mea Natalia Intotero, parlamentar PSD de Hunedoara, la şedinţa comisiei a par­ti­cipat şi Cristian Terheş, europarlamentar în Par­lamentul European. Am insistat să evităm politizarea acestui subiect şi am subliniat importanţa Sistemului Energetic Naţional, astfel încât România să nu devină dependentă energetic de importuri şi să nu renunţăm la pro­ducţia de energie electrică pe bază de căr­bune, pentru a preîntâmpina situaţii de blocaj în furnizarea energiei asemănător celui din Texas. Producţia de energie electrică pe bază de cărbune poate fi pornită şi oprită oricând, in­diferent de anotimp sau condiţii meteorologice.
Indiferent de culoarea politică, este necesar a se realiza o acţiune comună pentru a negocia termenii cu Uniunea Europeană, astfel încât să se continue extracţia de cărbune, pe întreg teritoriul României, pentru a nu se genera probleme de ordin economic şi social.
Pe de altă parte, trebuie respectate şi anga­ja­mentele luate în faţa Uniunii Europene. Vedem ţări precum Germania care negociază pro­ducţia de energie pe bază de cărbune până în anul 2038 sau Polonia până în anul 2049. În schimb, România trebuie să renunţe la pro­pria producţie, ceea ce mă duce cu gândul că situaţia noastră este discriminatorie, fiind vizibil aplicat un dublu standard.
În timp ce alte ţări negociază, la noi acti­vi­tatea de la Termocentrala Mintia este oprită din cauza lipsei de cărbune şi, din lipsă de căl­dură şi apă caldă, oamenii suferă, şcolile sunt închise şi activitatea instituţiilor publice este afec­tată. Ba, mai mult, fiind pandemie nu se pot aplica regulile de igienă din cauza lipsei apei calde de la robinete.
Probleme sunt şi la Complexul Energetic Ol­tenia, ceea ce ne duce la concluzia clară că, pe bază legală şi diplomatică, trebuie ca şi inte­re­sele României să fie luate în considerare.
La nivelul judeţului Hunedoara, Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean a pro­pus soluţii concrete pentru salvarea Comple­xu­lui Energetic Hunedoara şi mineritului din Va­lea Jiului şi le-a transmis factorilor decidenţi la nivel naţional.
Reluarea activităţii la Termocentrala Mintia este condiţionată de deciziile guvernului coali­ţiei de guvernare PNL-USR-Plus-UDMR şi de apli­carea OUG 60/2019 referitoare la unele măsuri pentru stingerea unor obligaţii fiscale şi bugetare. Cărbunele există, soluţii pentru sunt! Lipsesc voinţa şi deciziile guvernului Cîţu, în timp ce oamenii suferă!
Colegii din Comisia pentru industrii şi servicii s-au raliat demersurilor de a transmite în Par­lamentul European pe cale oficială, cu impli­carea directă a europarlamentarului Cristian Terheş, soluţiile prezentate în cadrul şedinţei şi de a constitui un grup de lucru care să repre­zinte totodată interesele României.
Prioritatea constă în retehnologizare în do­me­niile energetic şi minier, continuarea pro­duc­ţiei de energie electrică pe bază de căr­bune în paralel cu producţia din surse rege­ne­rabile şi continuarea extracţiei de cărbune din minele din ţara noastră.
România are dreptul să fie independentă energetic, locurile de muncă trebuie să fie păstrate şi cetăţenii să nu mai aibă de suferit din cauza lipsei căldurii şi a apei calde.
Alături de colegii mei parlamentari PSD Hu­ne­doara voi milita pentru salvarea mine­ri­tului din Valea Jiului şi sprijinirea activităţii Com­plexului Energetic Hunedoara.

Ilie Toma, deputat PSD de Hunedoara

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura