Robinson Crusoe în variantă feminină. Povestea femeii care a trăit singură pe o insulă pustie timp de aproape 20 de ani

Juana Maria (foto), aşa cum a fost ea botezată ulterior, a trăit într-o singurătate totală timp de 18 ani. Femeia a fost găsită pe insula San Nicolas şi aproape că uitase să vorbească din cauza izolării.

Un trib adus în pragul dispariţiei
La 61 de mile de coasta Californiei se află insulele Channel, cunoscute şi sub denumirea de Insulele Santa Barbara. Este vorba despre o serie de cinci insule izolate de restul lumii de mii de ani. Una dintre acestea, insula San Nicolas, a fost populată de tribul Nicoleño, populaţie care a avut contact doar cu triburile de pe celelalte insule. Numai că acest lucru avea să se schimbe în secolul XIX, scrie The Vintage News. Pentru băştinaşi totul s-a schimbat înce­pând din 1811, când au ajuns pe in­sulă mai mulţi comercianţi de blă­nuri sosiţi din Rusia. Ei căutau vidre de mare, iar cum aceste animale se găseau din abundenţă, ei s-au oprit aici. Inevitabilul s-a produs, iar cei din tribul Nicoleño au intrat într-un conflict sângeros cu nou veniţii, iar ultimii au avut câştig de cauză. Inter­venţia spaniolilor, care erau inte­re­saţi la rândul lor de resursele uriaşe ale insulei, a salvat pentru moment populaţia băştinaşă, însă preţul plătit de tribul Nicoleño a fost e­norm. Aproape toţi bărbaţii tribului au pierit în lupta cu negustorii ruşi, iar soarta puţinilor oameni rămaşi era pecetluită.

Au găsit-o în faţa unor colibe
Cei rămaşi în viaţă erau vulnerabili în faţa misionarilor catolici. Spaniolii au profitat de ocazie şi i-au convertit pe supravieţuitori, iar băştinaşii au devenit o mână de lucru ieftină pen­tru adevăraţii învingători. În 1835, când populaţia de pe insulă mai nu­măra doar câteva sute de oameni, Misiunea Santa Barbara a trimis o navă pentru a evacua San Nicolas, iar băştinaşii au fost duşi la muncă. Aici începe cu adevărat povestea lui Juana Maria. Există două variante cu privire la modul în care a rămas pe insulă. Fie ea ar fi rămas pe insulă cu totul accidental, fie ar fi sărit de pe vas. Cert este că rezultatul a fost unul singur: femeia a rămas pe in­sulă şi timp de aproape două decenii nimeni nu s-a mai întors după ea. Şi cum se ştia că insula era de atunci nelocuită, vasele care treceau prin zonă au evitat să oprească. Totuşi, se pare că ar fi existat câteva relatări de la marinarii de pe unele nave, care susţineau că ar fi distins o apariţie pe insula ceţoasă.
Toate aceste poveşti au făcut ca insula să redevină interesantă, iar după ceva mai mult de 18 ani de la a­ban­donarea insulei, căpitanul George Nideve a decis să înceapă căutările pe San Nicolas. În primele două expediţii nu a reuşit să o găsească pe femeie, a descoperit însă urme pe plajă, ceea ce l-a convins că insula nu era total pustie.