Ridicările de maşini au fost contestate la instanţa supremă . Şoferii ar putea răsufla uşuraţi

15 aprilie 2015 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

02-Ridicare-masini9795Oana Mihnea

Un recurs în interesul legii a instituţiei Avocatul Poporului ar putea da mari speranţe conducătorilor auto care parchează ilegal. Ridicările de maşini au fost contestate la instanţa supremă.

Consiliile locale îşi depăşesc atribuţiile
Totul porneşte de la ideea că instanţele judecătoreşti nu au punct de vedere unitar în ceea ce priveşte legalitatea hotărârilor consiliilor locale pentru reglementarea procedurilor de ridicare a vehiculelor staţionate neregulamentar. Mai exact, procesul de ridicare este un domeniu rutier care este reglementat prin Codul Rutier, ori prin hotărârile consiliilor locale nu pot fi stabilite sancţiunile pentru cei care nu respectă regulile. Şi mai simplu, o hotărâre de CL nu poate să bată Codul Rutier, care este o lege. În motivaţia trimisă ÎCCJ de către Avocatul Poporului se specifică următorul lucru: „…apreciem că hotărârile consiliilor locale adoptate în vederea reglementării procedurii privind ridicarea autovehiculelor staţionate neregulamentar depăşesc competenţa ce revine consiliilor locale în această materie, fiind contrare prevederilor actelor normative cu forţă juridică superioară“.

Uite ridicarea, nu-i ridicarea
La art. 64 din OUG 195/2002, este menţionat faptul că ridicarea maşinilor, dispusă de poliţia rutieră, se realizează potrivit procedurii stabilite prin regulamentul de aplicare a ordonanţei de urgenţă. Cu toate acestea, Ministerul Administraţiei şi Internelor trebuia să aprobe regulamentul în termen de 30 de zile de la data publicării, prin hotărâre a Guvernului. Cu toate acestea, HG 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a OUG nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare nu cuprinde dispoziţii cu privire la procedura în care se execută ridicarea maşinilor. În aceste condiţii, la nivelul administraţiilor publice locale au fost adoptate o serie de acte cu caracter normativ, prin care s-a stabilit în detaliu procedura de ridicare a maşinilor, iar competenţele au fost atribuite unui serviciu care aparţine în egală măsură poliţiei rutiere, dar şi celei locale.

Acţiuni nejustificate
Motivarea Avocatului Poporului mai menţionează  faptul că, dacă prin Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002 nu este reglementată procedura de ridicare, transport şi depozitare a autovehiculelor, „nu poate fi interpretată extensiv drept o omisiune a legiuitorului ce ar putea fi îndreptată prin voinţa unilaterală a autorităţii deliberative locale şi în nici un caz nu poate justifica demersul autorităţii locale de a adopta reglementări într-un domeniu rezervat prin lege în competenţa legislativă a Guvernului României.
„În consecinţă, adoptarea unor acte normative cu forţă juridică inferioară regulamentului aprobat prin hotărâre de Guvern încalcă prevederile art. 64 alin.(3) din OUG 195/2002. Avocatul Poporului solicită ÎCCJ să stabilească un mod unitar de interpretare şi aplicare a dispoziţiilor legale şi toţi cei care se trezesc într-o bună zi fără maşină să aibă parte de acelaşi tratament.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina neagră, 16.04.2015

Mircea Moloţ, preşedintele suspendat al CJ Hunedoara Pentru că, deşi există o hotărâre definitivă şi irevocabilă prin care mandatul său...

Bulina albă, 16.04.2015

Carmen Hărău, deputat PNL de Hunedoara Pentru că pune umărul cu folos, alături de alţi câţiva parlamentari hunedoreni, să salveze...

Gura lumii, 16.04.2015

Nu ştim cum se face că unele atracţii turistice de la noi din judeţ pot  ajunge să te scoată din...

Închide