Politica si administratie

Ribiţenii şi-au comemorat eroii

Nicolle Ebner

În fiecare an, de sărbătoarea Înălţării Domnului, în toată ţara se celebrează Ziua Eroilor. Momentele comemorative din comuna Ribiţa au început în localitatea centru de comună şi s-au încheiat în satul Crişan, la Casa memorială, ridicată întru cinstea şi memoria lui Gheorghe Crişan, tovarăşul lui Horea şi Cloşca, aceia care au condus acţiunile ţăranilor din timpul răscoalei din 1784.

„Pentru noi, Joia Înălţării este deosebită”

La manifestări, au participat locuitorii comunei, conducerea şi angajaţii primăriei, precum şi preşcolarii şi elevii din Ribiţa şi Crişan. La sfârşitul Sfintei Liturghii s-a oficiat slujba Parastasului pentru eroii, ostaşii şi luptătorii români, din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă pentru întregirea neamului, pentru libertatea şi demnitatea poporului român. Omagierea eroilor a fost şi un prilej de aducere aminte, copiilor şi tinerilor, de actele de vitejie ale înaintaşilor, aceştia susţinând o serie de programe cultural-artistice. Au fost depuse coroane de flori la Troiţa ridicată în memoria răsculaţilor din 1784, atât de către elevii şcolilor generale din Ribiţa şi Crişan, cât şi, reprezentanţii administraţiei locale. „Îi comemorăm, în fiecare an, pe cei care şi-au jertfit viaţa, pentru ca noi să fim liberi, să trăim într-o ţară unită. Pentru noi, manifestările din Joia Înălţării au o semnificaţie mai deosebită, ştiut fiind faptul că unul din martirii răscoalei din 1784 este din satul Crişan. Copiii noştri nu trebuie să-şi uite, niciodată, eroii”, a declarat primarul Ioan Faur.

Locuitorii comunei Ribiţa şi-au comemorat eroii aşa cum au făcut-o din moşi strămoşi. La sfârşitul manifestărilor oficiale, s-a ţinut un parastas, la care ribiţenii au fost serviţi cu felii de cozonac, suc, câte un pahar de vin, din partea Primăriei Ribiţa, conform datinii.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura