Electorale

Rezolvaţi problema lemnelor de foc!

psd

A trecut aproape un an de când PSD, prin două scrisori deschise, a somat  Guvernul Cioloş să rezolve problema lemnului de foc pentru populaţie, conform cerinţelor noului Cod Silvic (Legea nr. 46/2008 Codul silvic, republicată la 12 august 2015, art. 60, al. 5, lit. d) care prevede explicit că este absolut necesară „asigurarea cu prioritate a lemnului de foc pentru populaţie”!
Acum, după ce potopul a început, s-au trezit şi peneliştii! Nu s-au trezit însă de tot. Ca de obicei, au aflat doar că e o problemă cu lemnul de foc şi s-au gândit că pot scoate ceva câştig electoral din asta. Aşa încât au făcut şi ei o scrisoare, uitând că oricum, pe guvernanţii tehnocraţi „i-a durut la bască” de Codul Silvic, de strigătele PSD cât şi, mai ales, de cei aproximativ 10 milioane de români (3,5 milioane de gospodării) care se încălzesc cu lemn de foc!
Atâta doar că pentru penelişti, vinovat e Ponta, deoarece, pentru penelişti, originea tuturor relelor din România e Ponta şi PSD!
Întrucât la cele două scrisori deschise ale PSD domnul Cioloş nu a dat nici un răspuns, poate va răspunde somării făcute de PNL, acesta fiind partidul care-l doreşte pe domnia sa premier în continuare.
Întrebarea este: cum le vor răspunde domnul Cioloş şi liberalii celor 10 milioane de români, care aşteaptă rezolvarea problemei? Vor răspunde, la un moment dat, în faţa lor!
Ataşăm prezentei, scrisorile deschise adresate de PSD prin doamna fost Ministru al Pădurilor, Doina Adriana Pană. Scrisori la care subscriem cu toată hotărârea!

12 octombrie 2016

Scrisoare deschisă către
domnul Dacian Cioloş, Prim-Ministru

Stimate domnule Prim-Ministru,

În 19 decembrie 2015, am adresat, împreună cu domnul Liviu Dragnea, preşedintele Partidului Social Democrat, o scrisoare deschisă doamnei Cristiana Paşca Palmer, ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor şi spre ştiinţa dumneavoastră. Tot ce v-am semnalat atunci n-a fost luat în seamă şi, din nefericire, a condus spre o situaţie extrem de gravă.
Vă spuneam atunci, că prevederile Codului Silvic trebuie să intre în vigoare prin elaborarea legislaţiei subsecvente, altfel, efectele pot fi dramatice.
Vă enumăr, din nou, câteva efecte ce decurg din neimplementarea Codului Silvic:
• populaţia are nevoie de lemn de foc pentru că iarna bate la uşă (Codul prevede asigurarea cu prioritate a lemnului de foc pentru populaţie);
• industria mobilei are nevoie să i se asigure necesarul de resursă (dreptul de preemţiune);
• marii agenţi economici nu sunt limitaţi cu nimic în a avea în continuare poziţii dominante pe piaţă (procentul de maximum 30%);
• valorificarea superioară a lemnului la nivel local, prin încurajarea întreprinzătorilor locali, pentru crearea de noi locuri de muncă, nu este susţinută.
Nu v-a preocupat nimic din toate acestea!
În 30 august 2016, disperaţi de haosul creat în sistemul forestier, aţi primit o scrisoare deschisă şi din partea Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România, împreună cu Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România. Vă spuneau şi ei, printre altele, despre criza gravă de resursă în industria mobilei, de pierderea comenzilor externe şi de criza aprovizionării populaţiei cu lemn de foc!
Nici această scrisoare nu a contat!
În curând, foarte curând, n-o să mai primiţi scrisori deschise, ci strigătele disperate a milioane de români care nu vor avea lemn de foc. Nu numai că s-a ajuns la nişte preţuri exorbitante, de 400-500 lei/mc, dar NU EXISTĂ LEMN DE FOC!
Ar trebui să ştiţi, conform INS, că în România, 3,5 milioane de gospodării se încălzesc cu biomasă, consumul total fiind de 19,5 milioane tone biomasă. Din acest total, biomasa forestieră reprezintă ponderea covârşitoare.
Asigurarea necesarului de lemn de foc pentru populaţie la preţuri corelate cu puterea de cumpărare a zonei rurale, este nu doar obligatorie, fiind prevăzută în Codul Silvic în vigoare, ci este şi o prioritate socială şi, foarte important, necesară pentru combaterea tăierilor ilegale, care, la modul populist, lăsaţi să se înţeleagă că vă preocupă.
Nu vă preocupă decât declarativ. Tot ce s-a întreprins nu sunt măsuri de fond ce trebuiau continuate, fiind asumate chiar prin Hotărâre CSAT, sunt doar măsuri superficiale, haotice, în aceeaşi logică populistă şi de imagine, fără realizări concrete.
Lemnul este o resursă regenerabilă, iar utilizarea acestei resurse regenerabile este esenţială în lupta împotriva schimbărilor climatice, conform rezoluţiilor Conferinţei privind schimbările climatice de la Paris. Dacă nu folosim lemn, vom folosi beton, oţel şi combustibili fosili, cu amprente ecologice mult mai mari!
Nu numai că aţi ignorat aceste prevederi, dar aţi continuat să giraţi un proces de manipulare a opiniei publice şi un război economic împotriva industriei lemnului.  
Prin politicile promovate, aţi generat închiderea firmelor mici (ce trebuiau dezvoltate conform Codului Silvic), aţi destabilizat un întreg sector cu peste 150.000 de salariaţi, cu o pondere de peste 3% din PIB, cu un aport valutar net de peste 3 miliarde euro (peste 2 miliarde Euro industria Mobilei) şi, „cireaşa de pe tort“, aţi condamnat milioane de români să stea în frig în această iarnă!!!

Închei cu speranţa că veţi reacţiona la acest ultim semnal de alarmă, că vă veţi apleca la modul cel mai serios şi foarte urgent pentru rezolvarea problematicilor prezentate.

Toate au o limită!

Organizaţia Judeţeană a PSD Hunedoara
Biroul de Presă
(Comandat: PSD Hunedoara; Executat: Media Hunedoreană SRL Deva;
CUI AEP mandatar financiar 11160007)

3 comentarii la „Rezolvaţi problema lemnelor de foc!

  • Ce kkti…dupa ce impreuna cu udemeristii ati rupt padurile Romaniei mai aveti tupeul sa scrieti ca vreti …..??? Jeguri patente….bagava-s pe gat vatraiul….de nenorociti si imputiti…

  • Au dreptate psd-eii. Tehnocratii au dat-o in bara!

  • Alina ai un job bun,favoruri,o viata fara griji si totusi iti este teama de ziua de maine! De ce ? De ce te temi,altfel nu ai fi asa de vehementa !La nimeni nu ii este bine pana-i lumea dar nici rau!Roata trebuie sa mearga pe toate spitele! De ce vrei sa o impiedici doar cand tu ai ajuns sus?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura