ComunitateEducatie si cultura

Retrospectiva anul 2021 la Teatrul de Artă Deva

Anul 2021 la Teatrul de Artă Deva (TAD) a fost unul productiv, în ciuda dificultăților provocate de pandemie și de restricții. Un număr de 10 producții teatrale au fost pre­zentate publicului devean, echipa TAD în­cer­când astfel nu doar să păstreze legătura strânsă cu publicul devean ci și revitalizarea acestuia, prin atragerea de noi spectatori.

S-au vândut ca pâinea caldă
„Începutul anului a fost dedicat teatrului clasic, primele două premiere fiind spec­ta­co­lele D’ale Carnavalului, de I.L.Caragiale, regia Mihai Panaitescu și Hamlet, de W. Shake­speare, regia Sandu Grecu. Cele două pro­duc­ții au reușit să cucerească publicul prin adu­cerea lor în modernitate, lucru evidențiat de criticul Ion Jurca Rovina în paginile pres­tigioasei reviste de teatru Teatrul azi .
Următoarele două producții au fost spec­ta­colele Jerry și Câinele, adaptare după Eduard Albee, regia Mihai Panaitescu și Veronika se hotărăște să moară, după Paulo Coelho, regia Florin Ionescu. Aceste două spectacole au avut un mare impact psihologic asupra spec­ta­torilor, care au gustat din plin producțiile noas­tre, acest lucru fiind demonstrat prin epu­i­zarea rapidă a biletelor puse în vânzare și solicitările de reprogramare venite din partea celor interesați de acest gen teatral”, susține Mihai Panaitescu, managerul TAD.

Fără festivaluri
„După o pauză cauzată de restricțiile pro­vo­cate de pandemie, Teatrul devean a revenit în fața spectatorilor cu 3 producții de genuri diverse: comedia Nu-i ușor să fii bogat, regia Eugen Pădureanu, drama Oscar și tanti Roz, după Eric Emmanuel Schmitt, regia Mihai Pa­naitescu și spectacolul pentru copii Pagliacci, regia Mihaela Panainte. De altfel, spec­ta­co­lele Pagliacci și Oscar și tanti Roz au parti­ci­pat și la două festivaluri de teatru, fiind primi­te cu entuziasm de publicul prezent. Pagliacci a fost prezent la Festivalul de teatru pentru copii organizat de Teatrul de Vest Reșița iar Oscar și tanti Roz la Festivalul Festis 2021, organizat de Teatrul I.L Caragiale Satiricus din Chișinău, Republica Moldova. După o scurtă perioadă de respiro, în septembrie au avut loc 2 premiere: drama Duelul Pianiștilor, de Mirel Taloș, în regia lui Sandu Grecu și spectacolul pentru copii Dragostea celor trei me­larance, după Carlo Gozzi, regia Marian Stan. Finalul anului aduce cea de a 10-a pre­mieră, comedia O afacere de familie, regia Eugen Pădureanu.
Ne-au lipsit însă cele două festivaluri pe care le organizam de ceva timp: Hunedoara Lirică și Deva Performing Arts… Sperăm ca anul viitor să putem oferi din nou publicului aceste două mari evenimente, care de-a lungul anilor s-au bucurat de prezența unor artiști de talie națională și internațională și de o participare largă a publicului din întreg județul Hunedoara și nu numai!”, a adăugat managerul Mihai Panaitescu.
„Anul 2021 a fost un an productiv, încu­nu­nat de aparița cărții Quo Vadis, 10 ani de pro­iecte teatrale, carte care face o scurtă tre­cere în revistă a activității teatrului devean în cei 10 ani de când funcționează ca teatru de proiect. Un număr de 90 de premiere, peste 1.000 de spectacole. Mult? Puțin?
Vă lăsăm pe dumnevoastră să apreciați și am fi onorați dacă și în 2022 ați rămâne alături de noi!”, a încheiat managerul TAD, Mihai Panaitescu.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura