EvenimentFlash

Reţea de traficanţi de fosile pe teritoriul României

Carmen Cosman

În România, s-a dezvoltat o adevărată reţea de traficanţi de vestigii paleontologice, iar cele trei ouă de dinozaur pitic, recuperate din Italia, ar putea fi doar vârful aisbergului. Cunoscutul paleontolog Dan Grigorescu, profesor la Universitatea Bucureşti, spune că nu este pentru prima dată când sunt sustrase astfel de obiecte de o valoare ştiinţifică inestimabilă.
„Acum, s-au descoperit făptaşii”
Furturile acestor fosile descoperite în zona Tuştea sunt favorizate şi de faptul că un singur om, respectiv un custode, trebuie să supravegheze o suprafaţă de aproximativ o jumătate de hectar, pe un deal situat la circa patru kilometri de cea mai apropiată aşezare. Profesorul Dan Grigorescu este de părere că autorităţile trebuie să instituie un sistem mai complex de pază, în colaborare cu Poliţia, pentru descurajarea sustragerilor. Până atunci, însă, nu este greu ca persoane rău intenţionate să facă săpături neautorizate în acest sit, unde au fost descoperite, de-a lungul anilor, 20 de cuiburi cu aproape 100 de ouă de dinozaur pitic. „Sunt convins că există o reţea de traficanţi de fosile de dinozauri”, a spus profesorul Grigorescu, cel care efectuează de peste 30 de ani săpături în siturile paleontologice cu dinozauri pitici din Ţara Haţegului. Şi, din păcate, sustragerea celor trei ouă de dinozaur recuperate din Italia nu este primul furt de acest gen, diferenţa fiind că acum putem vorbi despre făptaşi descoperiţi. „Vreau să vă spun că sunt nouă ani de când mi s-a semnalat că, pe Valea Sibişelului – zona unde au fost descoperite cele mai multe oase studiate de Nopcsa – sunt două persoane care fac cercetări. Am vorbit la Poliţia din Haţeg, care a identificat persoanele, le-a legitimat şi, acasă la ele, a descoperit 50 de piese, respectiv bucăţi de rocă cu os în interior, care au fost date Muzeului din Deva. Ei, acele piese nu se mai găsesc”, a mai spus Dan Grigorescu.
Ouăle trebuie conservate urgent
Afacerea cu astfel de obiecte a căpătat amploare, după ce săptămâna trecută, trei ouă de dinozaur pitic ce au fost traficate în Italia, din situl Tuştea, au fost aduse în ţară, în cadrul unei acţiuni desfăşurate de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara.
Renumitul paleontolog Dan Grigorescu s-a aflat, ieri, în localitatea General Berthelot, unde a participat la şedinţa Comitetului de conducere a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Ţara Haţegului, al cărei scop este promovarea dezvoltării durabile în zonă, inclusiv sprijin pentru crearea unui muzeu al dinozaurilor pitici.

One thought on “Reţea de traficanţi de fosile pe teritoriul României

  • „a descoperit 50 de piese, respectiv bucăţi de rocă cu os în interior, care au fost date Muzeului din Deva. Ei, acele piese nu se mai găsesc”
    Ha, ha, ha……Parca ar fi o nouatate.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura