Actualitate

Rețea de împrumuturi ilegale de bani, pe Facebook: O hunedoreancă, condamnată după ce a dat bani cu camătă

O femeie din Alba a devenit victima cămătarilor după ce a intrat într-un joc financiar, numit ”roata”, un fel de împrumut financiar, care se desfășura pe Facebook, scrie alba24.ro.

Cum funcționa rețeaua
În ”roată” era angrenată și o femeie care se oferea să ofere împrumuturi financiare celor care nu mai puteau activa în joc. Mai exact, în fiecare lună, cei angrenați în ”roata” depuneau bani într-un cont, iar lunar o singură persoană lua banii. Când femeia nu a mai putut pune bani, a fost nevoită să apeleze la cămătari pentru a plăti suma. Cum funcționa rețeaua și modul în care femeia din Alba a luat împrumuturi de zeci de mii de lei, este descris de magistrații Judecătoriei Alba Iulia, într-o condamnare pentru camătă.
În data de 3 februarie 2023, jude­că­torii au dat o primă decizie în acest caz, iar motivarea a fost făcută publică pe portalul Consiliului Superior al Ma­gistraturii, rejust.ro.
Faptele s-au petrecut în anii 2020 și 2021, femeia din Alba a luat de la cea din Hunedoara 23 de împrumuturi, în valoare de 84.500 de lei, iar pentru fie­care împrumut a avut o dobândă de 25 la sută, lunară, din valoarea sumei îm­pru­mutate, până la data restituirii debi­tului principal: ”obținând astfel un folos necuvenit în cuantum de 37.312 de lei”, au notat magistrații din Alba Iulia.

Probleme financiare
Potrivit motivării instanței, ”persoana vătămată a cunoscut-o pe inculpata prin intermediul rețelei de socializare Facebook, unde se practică depunerea unor sume de bani de către mai multe persoane pe parcursul mai multor luni, lunar luând banii o singură persoană (așa numitele roți), persoana vătămată fiind angrenată în aceste roți. Din pricina unor probleme financiare, în luna iulie 2021, persoana vătămată a fost nevoită să se retragă din roată. Persoana vătă­mată ar fi trebuit să primească suma de 31.320 de lei și să dea suma de 35.780 de lei, la retragerea din roată fiind nevoită să mai achite suma de 4.460 de lei. Totodată, persoana vătă­mată a me­n­ționat că, începând cu luna decembrie 2020, inculpata a împrumutat-o cu sume de bani ce îi erau necesare pentru a achita roata, suma totală împrumutată fiind în cuantum de 69.000 de lei, din care aceasta a restituit suma de 57.262 de lei.
Inculpata a susținut însă că are de primit de la persoana vătămată suma de 70.000 de lei, iar despre suma de 57.262 de lei a precizat că reprezintă dobânda pentru împrumutul în cuantum de 69.000 de lei.
În contextul refuzului persoanei vătămate de a achita suma solicitată de către persoana vătămată, aceasta din ur­mă a denigrat-o și amenințat-o pe per­soana vătămată, creându-i o stare de temere”, se arată în motivarea ins­tanței.
Înainte de fiecare împrumut femeia trebuia să completeze o declarație de mână, în care spunea că este de acord cu suma împrumutată, dar și cu dobânda, iar apoi trimitea declarația prin curier.
După ce a fost amenințată, femeia a apelat la oamenii legii.

Telefonul cămătarei, interceptat de polițiști
La un moment dat, femeia din Hunedoara, cea care dădea bani cu camătă, a fost interceptată de oamenii legii. Mai exact aceștia i-au ascultat telefonul, dar au si supravegheat-o video, audio și prin fotografii.
Aceștia au interceptat mai multe discuții între femeia păgubită și cea care dădea bani cu camătă, fiind depuse ca probe la dosar.

Pedeapsa primită pentru camătă
În data de 3 februarie 2023, după ce a semnat un acord de recunoaștere al vinovăției, femeia din Hunedoara a primit o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare pentru infracțiunea de camătă.
Decizia nu este definitivă și poate fi atacată în apel, în termen de 10 zile.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura