Actualitate

Reputatul matematician Florian Colceag: Pot demonstra că Dumnezeu există şi acţionează

Într-un interviu de excepție luat de Vlad Stoicescu cunoscutului matematician Florian Colceag (foto), cel supranumit „creatorul de genii” datorită performanțelor sale din educație, domnia sa face câteva declarații surprinzătoare asupra cărora merită să reflectăm; pentru că atunci când un reputat om de știință spune așa ceva, acest lucru are o greutate foarte mare…
Iată câteva fragmente din interviu în care matematicianul vorbește despre existența lui Dumnezeu:

Reporter: Sunteţi un om credin­cios, domnule Colceag?
Florian Colceag: Sunt matemati­cian. Pentru mine Dumnezeu nu este o formulă culturală, Dumnezeu e spaţiul infinit, inteligent şi sensibil, care chiar există. Eu pot demonstra acest lucru prin matematicile mele.

R.: Recent doi matematicieni ger­mani au demonstrat acelaşi lucru, că Dumnezeu există.
F. C.: N-am citit ce au făcut colegii mei germani, dar prin matematicile pe care le-am lucrat am descoperit la rândul meu legi universale ce au fost făcute de DUMNEZEU care arata că universul în totalitatea sa este capabil să îşi optimizeze deci­ziile în mod înțelept şi că în fiecare clipă decide. Că este mult mai com­plex și în mod înțelept structurat de­cât ce se cunoştea înainte ca ceea ce am putea numi măsurabili­tate.
Eu nici măcar nu îmi pun pro­blema credinţei, eu îmi pun pro­blema cunoaşterii lui DUMNEZEU prin simțirea Sa directă. Sunt deja în situaţia de a avea o fereastră larg deschisă directă, prin care înţeleg și simt din plin că DUMNEZEU chiar există. Dumnezeu există şi în per­manență acţionează.

R.: Credeţi că suntem toţi parte a unui mecanism, mici rotiţe într-o maşinărie universală care se învârte la nesfârşit?
F. C.: Sunt convins, doar că nu sun­tem nişte rotiţe, suntem mo­delul mecanic însuşi. Dacă vreţi, sun­tem nişte celule într-un orga­nism mai mare. E mai degrabă un mo­dul fractal de tip biologic. Oa­menii apar­ţin omenirii, omenirea aparţine unui ecosistem şi aşa mai departe. Aici fiecare are respon­sabili­tăţi de nişă, proprii.
După ce a început să se studieze cu atenţie alcătuirea ecosistemelor şi s-a ajuns la înţelegerea faptului că planeta este vie şi că, de fapt, metabolismul planetar există şi tot ce se întâmplă cu substanţele pe pla­netă face parte din metabolis­mul planetar, a început să se recon­figureze şi modul de gândire al oamenilor.
Am devenit din ce în ce mai conştienţi că facem parte dintr-un sistem extrem de complex şi că avem responsabilităţi faţă de acest sistem. Din nefericire acest lucru
s-a întâmplat recent. Nu e nici un secol de când a început să se con­figureze această imagine.

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura