ActualitateFlash

Replica unui sat dacic, la poalele Retezatului

02 sat dacic 2Replica unui sat dacic se construieşte în localitatea hunedoreană Ohaba Sibişel, de la poalele Retezatului, în cadrul proiectului, o premieră în România, fiind prevăzută ridicarea a 20 de case-muzeu şi ateliere, alături de alte câteva construcţii ce vor putea fi închiriate de către turişti.
Proiectul satului dacic „Sargeţia” este pus în practică de o asociaţie nonguvernamentală din Hunedoara şi beneficiază de sprijinul mai multor arheologi, astfel că fiecare construcţie va reprezenta o replică fidelă a unor locuinţe descoperite pe teritoriul vechii Dacii.
„La început am cumpărat din fonduri proprii un teren în satul Ohaba Sibişel, apoi, cu ajutorul arheologilor am pus pe hârtie toate elementele satului dacic. Proiectul nostru va include un muzeu format din 11 case dacice şi 9 ateliere diferite, cum ar fi cel al fierarului, al bijutierului, un depozit de cereale etc”, a declarat Marius Achim, preşedintele Asociaţiei Club Sportiv Free Bikers Hunedoara, care derulează acest proiect. El a explicat că fiecare din cele 11 case-muzeu va avea un specific aparte, în funcţie de statutul social al „proprietarului”, astfel că unele vor fi bordeie îngropate până la jumătate în pământ, iar altele vor fi locuinţe pe sol. Construcţia cea mai impunătoare va avea două etaje şi va arăta cum trăia nobilul din sat.
„Satul va semăna cu unul autentic, pentru că fiecare casă va avea o fişă din care va reieşi din ce zonă a Daciei a fost realizată acea replică. La fel, obiectele pe care turiştii le vor putea vedea în fiecare casă vor fi replici ale unor piese originale, descoperite în situri arheologice. Pentru fiecare piesă se va cunoaşte locul în care au fost găsite”, a spus Achim. O altă parte a proiectului prevede construirea a şapte case dacice pe care turiştii le vor putea închiria, dar şi a unui camping în care se va putea sta cu cortul.
În prezent, tinerii de la Free Bikers lucrează la Casa Sargeţia, prima locuinţă din proiect, pe care speră să o finalizeze la exterior până la venirea iernii. Se va continua cu interiorul, astfel încât la primăvară construcţia să fie gata. Casa are formă circulară, este parţial îngropată şi va avea iarbă pe acoperiş. Pentru construcţie se folosesc lemn, piatră, lut şi paie, iar modelul a fost preluat de la o locuinţă descoperită într-un sit dacic din zona Olteniei. „Casa Sargeţia va fi locul în care vom sta peste iarnă. Vom construi şi o sobă din lut şi paie, pe care o vom putea folosi şi pentru dormit sau pentru prepararea hranei. De la primăvară vrem să mai finalizăm încă două sau trei case muzeu şi un atelier, astfel încât spre sfârşitul anului 2016 să putem deschide muzeul pentru public. Dacă vom primi şi sponsorizări, vom construi mai multe case, pentru că acum folosim doar fondurile noastre”, a adăugat Marius Achim.
Deoarece proiectul este relativ avansat, la faţa locului „s-au mutat” doi tineri din cadrul asociaţiei, care locuiesc într-o rulotă până la finalizarea primei case. Ceilalţi tineri din organizaţie vin să muncească la satul dacic la fiecare sfârşit de săptămână, iar recent au început să fie ajutaţi şi de voluntari interesaţi să lucreze la un asemenea proiect. După ce vor fi gata primele construcţii, satul dacic va fi promovat pentru a intra în circuitul turistic, în acest sens, membrii organizaţiei urmând să stabilească protocoale de colaborare cu punctele de informare, cu pensiunile din zonă şi cu agenţiile de turism. (Sorin Blada, AGERPRES)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura