REPERE MEDICALE. Vitamina A

29 iunie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Biolog Mădălina Negrău

Vitamina A este denumirea unui grup de substanţe cu rol esenţial în sprijinirea vederii şi a sistemelor imunitar, digestiv şi reproducător. Este implicată în creşterea şi diferenţierea celulelor, jucând un rol critic în formarea şi funcţionarea normală a inimii, plămânilor, rinichilor şi a altor organe.
În dieta umană vitamina A este disponibilă în două forme: retinoizii (vitamina A preformată) precum retinolul sau acidul retinoic şi carotenoidele precum beta-carotenul, luteina sau licopenul. Beta-carotenul este cea mai activă formă de vitamina A. Retinoizii se găsesc în alimentele provenite din surse animale: produsele lactate, ouă sau ficat, în timp ce carotenoidele se absorb din legume şi fructe verzi (spanac, salată verde), galbene (lămâie, grepfruit) şi portocalii (mango, portocale, măceşe sau morcovi).
Vitamina A este o componentă esenţială a rodopsinei – pigmentul responsabil de vederea crepusculară şi nocturnă. Unul dintre primele simptome ale deficienţei de vitamina A poate fi orbirea nocturnă, cunoscută sub numele de nictalopie. Persoanele cu această afecţiune pot vedea în mod normal în timpul zilei, dar prezintă o diminuare a acuităţii vizuale la întuneric. Consumul unei cantităţi adecvate de beta-caroten poate contribui la încetinirea scăderii vederii pe care o experimentează unii oameni pe măsură ce îmbătrânesc.
Vitamina A este implicată în producerea şi funcţionarea globulelor albe din sânge, care au rol în eliminarea bacteriilor şi a altor agenţi patogeni din fluxul sanguin. Astfel, în cazul deficitului de vitamina A creşte susceptibilitatea la infecţii, iar vindecarea este mai anevoioasă.
Deficitul de vitamina A poate creşte şi riscul de a dezvolta acnee, deoarece provoacă supraproducţia keratinei, proteina prezentă în foliculii de păr. Izotretinoina este eficientă în tratarea acneei severe, dar trebuie administrată doar sub supraveghere medicală deoarece poate avea efecte secundare grave.
Vitamina A este necesară pentru creşterea şi dezvoltarea corespunzătoare a oaselor, având rol în asimilarea calciului, carenţa acestei vitamine fiind corelată cu afecţiuni ale sistemului osos şi un risc crescut de apariţie a fracturilor osoase.
Vitamina A este esenţială pentru menţinerea sănătăţii sistemului reproducător atât la femei, cât şi la bărbaţi şi pentru asigurarea creşterii şi dezvoltării normale a embrionilor în timpul sarcinii. Studiile pe animale sugerează că la femei deficienţa de vitamina A poate reduce fertilitatea. La femeile însărcinate, vitamina A este implicată în creşterea şi dezvoltarea multor organe ale fătului, inclusiv în formarea şi dezvoltarea scheletului, a pancreasului, a sistemului nervos, cardiac, renal, ocular şi pulmonar. Carenţa severă de vitamina A în timpul sarcinii poate duce la avort spontan.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Şofer băut şi fără permis. A avariat trei maşini!

Oamenii legii au fost sesizaţi de proprietarii autoturismelor avariate după ce au observat că bărbatul de la volan este băut....

Doi falsificatori de valută rămân în arest

Decizia aparţine Curţii de Apel Timiş după ce membrii grupării din Valea Jiului, acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat,...

Cabana Cheile Buţii, emblematică în Valea Jiului, distrusă de flăcări

Cabana situată la poalele Retezatului, în localitatea Câmpu lui Neag, cea mai veche din partea de vest a Văii Jiului,...

Închide