Repere medicale. Măsuri de prevenire împotriva răspândirii COVID-19

4 mai 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

dr. biochimist Manuela Ştef

Noul Coronavirus COVID-19 este un virus respirator care se transmite în timpul unui contact apropiat, prin picături respiratorii (formate ca urmare a tusei sau strănutului) şi prin expiraţie.
Virusul se poate răspândi direct de la persoană la persoană atunci când o persoană infectată cu COVID-19 tuşeşte sau strănută, producând picături care ajung la nasul, gura sau ochii unei alte persoane. Alternativ, deoarece picăturile respiratorii sunt prea grele pentru a fi transportate în aer, acestea aterizează pe obiecte şi suprafeţe care înconjoară persoana infectată. Este posibilă şi trasmiterea indirectă prin atingerea cu mâna a unui obiect sau suprafeţe contaminate şi apoi atingerea gurii, nasului sau ochilor.
Cele mai eficiente măsuri preventive împotriva răspândirii noului coronavirus includ:
• Spălarea şi dezinfectarea frecventă a mâinilor, acestea fiind acţiuni decisive pentru a preveni infecţia. Prin spălarea mâinilor cu apă caldă şi săpun, cel puţin 20 de secunde, se elimină virusul. Dacă nu există apă şi săpun, se poate folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60 la sută.
• Evitarea contactului cu persoane care sunt suspecte de infecţii respiratorii acute şi păstrarea distanţei de cel puţin 1,5 metri faţă de alte persoane, în special când acestea tuşesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanţă apropiată.
• Evitarea atingerii ochilor, nasului şi gurii cu mâna, deoarece virusul poate intra în corp prin ochi, nas şi gură. Mâinile pot intra în contact cu suprafeţele contaminate de virus.
• Practicarea igienei respiratorii prin tuse sau strănut în plica cotului sau într-un şerveţel de unică folosinţă cu aruncarea imediată a acestuia. Trebuie evitată acoperirea gurii cu mâinile în timpul tusei,deoarece se pot contamina obiectele sau persoanele cu care veniţi în contact.
• Purtarea unei măşti de protecţie respiratorie limitează răspândirea virusului pe cale respiratorie. Pentru a fi eficientă, masca de protecţie trebuie să acopere complet nasul şi gura persoanei care o poartă. După îndepărtarea măştii, mâinile trebuie igienizate cu apă şi săpun sau dezinfectant.
• Evitarea atingerii suprafeţelor care sunt atinse în mod frecvent şi de alte persoane, precum balustrade, clanţe, mânere, butoane de lift sau de acces, deoarece riscul de răspândire al infecţiei cu noul coronavirus este foarte mare. În cazul în care sunteţi totuşi nevoiţi să atingeţi aceste suprafeţe, protejaţi-vă folosind şerveţele de unică folosinţă.
• Utilizarea mănuşilor de unică folosinţă la cumpărături sau la unele activităţi cu grad ridicat de risc, pentru a evitarea contactului cu suprafeţele sau obiectele contaminate. Mănuşile trebuie îndepărtate imediat ce s-a încheiat activitatea care poate aduce eventuale infecţii şi mâinile trebuie spălate sau dezinfectate, pentru a evita contaminarea ulterioară.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Grădiniţa „Prichindelul” din Hunedoara, modernizată după zeci de ani de la construcţia ei

Mai multe unităţi de învăţământ din municipiul Hunedoara se află în plină reabilitare. Una dintre ele este Grădiniţa cu program...

Deputatul Sorin Marica a votat pentru acordarea pensiei de urmaş rudelor cadrelor medicale decedate din cauza COVID-19

Deputaţii au votat proiectul care prevede acordarea pensiei de urmaş rudelor cadrelor medicale decedate din cauza COVID-19, acesta trecând cu...

Cea mai modernă mină din Valea Jiului, pusă la pământ

Exploatarea Minieră Paroşeni a fost odată cea mai modernă mină din Valea Jiului, fiind una dintre puţinele cu un grad...

Închide