REPERE MEDICALE. Fractura de șold

22 martie 2021 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Dr. Biochimist Manuela Ștef

Fractura de șold reprezintă ruperea în partea superioară a osului femural, aceasta fiind o afecțiune gravă, cu complicații imediate și pe termen lung, care pot pune viața în pericol. Cauza principală a fracturilor de șold este osteoporoza. Fracturile de șold datorate accidentărilor domestice sunt mai des întâlnite la persoanele în vârstă de sex feminin, din mediul urban, în timp ce fracturile de șold datorată accidentările sportive sau rutiere, se întâlnesc mai des la tinerii de sex masculin.

Fractura de șold apare în special la persoanele care au peste 65 de ani în contextul demineralizării și fragilității osoase, cauzate de osteoporoză. Aproximativ 70% dintre fracturile de șold apar la femei, deoarece acestea pierd densitatea osoasă mai rapid decât bărbații. De asemenea, persoanele care sunt foarte slabe sau înalte sunt mai predispuse la fractura de șold. Consumul cofeinei și alcoolului, stilul de viață sedentar, problemele de vedere și de echilibru, medicația psihotropă și demența senilă sunt factori favorizanți ai fracturii de șold.

Fractura de șold provoacă vânătăi, durere și inflamație în zona șoldului. Pacientului are de obicei, dureri în zona inghinală atunci când pune greutate pe picior și îi este dificil sa miște șoldul, în special să întoarcă piciorul spre exterior. În cazurile severe, pacientul cu fractură de șold nu se poate mișca din cauza durerii.

Fractura de col femural este cel frecventă tip de fractură de șold. Fractura de col femural apare la 1-2 cm distanță de articulația șoldului și poate provoca complicații. Pentru a preveni facturile de col femural se recomandă un mod de viață activ, cu practicarea a minim 30 minute de mișcare zilnic, consumul de lactate și o dieta bogată în fructe și legume, evitarea alimentelor ce împiedică absorbția calciului: cafeaua și cacao.

Fractura de stres a șoldului este un alt tip de fractură des întâlnit. Acesta constă în mici fisuri în os, ce apar ca urmare a efortului fizic excesiv. Simptomele acestei leziuni pot imita simptomele tendinitei sau tensiunii musculare.

Diagnosticul de fractură de șold se stabilește pe baza manifestărilor clinice, a valorilor analizelor de laborator și a rezultatelor evaluărilor imagistice. Tratamentul fracturii de șold necesită aproape întotdeauna intervenție chirurgicală, urmată de terapie fizică. Imobilizarea pacientului o lungă perioadă de timp datorită fracturii de șold poate conduce la complicații precum formarea de cheaguri de sânge în picioare sau plămâni, infecții ale tractului urinar și pneumonie.

 

 

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Protest în faţa sediului Primăriei Deva, din cauza lipsei apei calde şi a căldurii în oraş

Ce le-a răspuns primarul celor care i-au cerut demisia din funcţie   Sorina Popa Sâmbătă, deputatul AUR Anamaria Gavrilă (medalion),...

Bulina albă

Laurenţiu Sorin Vasile, fost miner din localitatea Petrila Pentru că odată retras din activitate, s-a dedicat promovării turistice a Văii...

Bulina neagră

Cătălin Andrieşescu, bărbat din municipiul Petroşani Pentru că este învinuit de ultraj, după ce a fost implicat într-un scandal şi...

Închide