REPERE MEDICALE. Boala Alzheimer

Dr. Biochimist Manuela Ștef

 

Boala Alzheimer este o afecțiune neurologică degenerativă, caracterizată prin pierderea progresivă a capacității intelectuale. În această boală, se constată un proces de degenerescență generală a țesutului nervos cerebral, depuneri de țesut amiloid (care interferă cu posibilitatea comunicării dintre neuroni) și modificări ale sistemelor de neurotransmițători din creier. Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență, 60-80% dintre cazurile de demență datorându-se acestei boli.

Înaintarea în vârstă este cel mai cunoscut factor de risc pentru dezvoltarea bolii Alzheimer, aceasta apărând, de obicei, la persoanele de peste 65 de ani. Se consideră ca boală Alzheimer este determinată de o combinație de factori genetici, comportamentali și de mediu. În apariția bolii Alzheimer sunt implicate anumite proteine de la nivelul creierului care se dezvoltă anormal, afectează funcțiile celulelor nervoase și eliberează substanțe toxice.

Boala Alzheimer fiind o boala progresivă, se agravează în timp. În stadiul incipient, care poate dura ani de zile, apar unele schimbări minore legate de memorie și procesul de gândire, pacientul prezentând dificultăți în a-și aminti evenimente și conversații recente. Alte simptome ale bolii Alzheimer sunt: dificultățile în concentrare și în finalizarea activităților cotidiene, dezorientare și confuzie, probleme de orientare în spațiu, depresia, apatia sau alte modificări de comportament (iritabilitate, agresivitate). Simptomele se agravează odată cu progresia bolii; în stadiul sever pacientul nu-și mai recunoaște familia și prietenii, își pierde capacitatea de a purta o conversație, își poate pierde capacitatea de a înghiți, de a mânca și de a merge.

Pentru diagnosticarea bolii Alzheimer se recomandă o serie de investigații: teste imagistice, analize de sânge și testarea memoriei. Deși boala Alzheimer nu are deocamdată vindecare, diagnosticul corect și stabilit la timp permite începerea rapidă a conduitei terapeutice. Tratamentul medicamentos poate reduce simptomele neuropsihiatrice precum agitația sau depresie și poate acționa pozitiv asupra problemelor cognitive și funcționale. De asemenea, se recomandă stabilirea unei rutine și planificarea activităților pentru a reduce efectul bolii în viața de zi cu zi.

 

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina albă

Cristian Baleia, comandantul Detaşamentului de Pompieri Petroşani Pentru că şi-a mobilizat exemplar subordonaţii la un incendiu de proporţii care punea

Bulina neagră

Iosif Şilit, bărbat din municipiul Vulcan Pentru că a ajuns în puşcărie pentru aproape un an, după ce a fost

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Interlop angajat la stat pentru a face plocoane şi servicii unor politicieni. Se întâmplă într-o urbe din sudul judeţului, unde

Închide