Comunitate

REPERE MEDICALE. Amigdalita

Dr. Biochimist Manuela Ştef

Amigdalele sunt două organe de formă ovală situate la nivelul gâtului, în spatele cavității bucale, care fac parte din sistemul imunoprotector al organismului. Amigdalele au rol de apărare împotriva agenților patogeni inhalați sau ingerați.

Amigdalita, cunoscută și sub numele de angină sau „roșu în gât” este o inflamație a amigdalelor, resimțită ca o durere la nivelul gâtului, fiind rezultatul unei infecții virale sau bacteriene. Amigdalita este o boală contagioasă care afectează predominant copiii cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani, mai rar adolescenții și adulții. Amigdalita poate să reapară de mai multe ori în decursul unui an.

Există doua tipuri de amigdalită: bacteriană și virală, circa 30 % dintre acestea având cauze bacteriene. Amigdalita bacteriană are un debut brusc, și se manifestă cu dureri puternice în gât și o stare generală de rău. Cele mai frecvente simptome sunt: amigdale roșii, inflamate, care prezintă pete de culoare albă sau galbenă, febră, voce răgușită, durere de cap accentuată și cefalee. Nodulii limfatici de la nivelul gâtului sunt inflamați și dureroși la atingere. La copii, amigdalita poate declanșa simptome atipice precum: durere la nivelul stomacului, senzație de greață și chiar vărsături. Dacă amigdalita s-a instalat ca urmare a unei infecții virale, atunci pot apărea simptome tipice răcelii, nasul înfundat sau tusea.

Complicațiile amigdalitei sunt rare și mai frecvente în cazul copiilor mici. Cea mai frecventă complicație este acumularea de puroi în jurul amigdalelor, existând riscul, ca netratată, infecția să se răspândească în zonele învecinate gâtului. Dacă amigdalita provocată de o tulpină a unor bacterii streptococice nu este tratată corect, pacientul prezintă risc crescut de febră reumatică sau glomerulonefrită poststreptococică.

Amigdalita se tratează prin administrarea de medicamente pentru ameliorarea durerii și scăderea febrei. Doar în cazul amigdalitei bacteriană se recomandă administrarea de antibiotice. Pacientul trebuie să se odihnească suficient și să se hidrateze corespunzător prin consumul de lichide calde şi ceai.

În cazul persoanelor care se confruntă cu amigdalită recurentă frecventă, bacteriană sau cronică, care nu răspunde la tratamentul cu antibiotice medicul poate recomandă efectuarea unei amigdalectomii (îndepărtarea amigdalelor).

Amigdalita poate fi prevenită prin respectarea unei igiene corecte a mâinilor, utilizarea batistelor nazale și acoperirea gurii și a nasului în cazul strănutului sau al tusei, folosirea veselei proprii și înlocuirea periuței de dinți după însănătoșire.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura