REPERE MEDICALE. Aftele bucale

8 februarie 2021 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Dr. Biochimist Manuela Ștef

 

Aftele bucale (stomatita aftoasă) sunt ulcerații superficiale sau profunde, de culoare albă sau galbenă, înconjurate de o zonă roșiatică. Se pot forma pe mucoasa cavității bucale: la baza gingiilor, pe cerul gurii, pe limbă, pe interiorul obrajilor sau a buzelor. Aftele bucale sunt foarte dureroase, afectează masticația și uneori chiar provoacă dificultăți de vorbire, iar recidivele sunt frecvente. Persoanele cele mai predispuse la apariția aftelor bucale sunt copiii și tinerii adulți, în special femeile. Stomatita aftoasă nu este contagioasă.

Deși nu se cunoaște cauza exactă, se crede că la baza stomatitei aftoase stau probleme ale sistemului imunitar, infecții bacteriene sau virale. Apariția aftelor se datorează unor factori diverși precum: nivel ridicat de stres, reacții alergice, fumatul, ereditatea sau leziuni provocate de intervenții stomatologice. De asemenea, deficitul de fier, zinc, acid folic sau vitamina B12 pot contribui la apariția aftelor. Aftele pot apărea și datorită sensibilității la anumite alimente, precum ciocolata, căpșuni, ouă, alune, nuci, citrice și alte alimente acide.

Aftele pot apărea individual sau într-un număr mai mare și pot fi de mai multe tipuri. Aftele minore sunt cele mai frecvente, au dimensiuni mici și formă ovală, cu margine roșie. Acestea apar cu precădere în rândul copiilor și adolescenților care au între 10 și 20 de ani și se vindecă în cel mult 2 săptămâni, fără să lase cicatrici. Aftele majore au dimensiuni mai mari, pot fi foarte dureroase și afectează țesutul în adâncime, putând lăsa cicatrici. Aftele herpetiforme sunt mai rare, apar în grupuri mari de ulcerații aftoase la persoanele în vârstă şi se vindecă în 7-15 zile.

În mod obișnuit, aftele bucale dispar fără sa fie necesar un tratament. În cazul aftelor bucale persistente și foarte dureroase, medicul poate recomanda aplicarea locală, de la apariția primelor simptome, a unor creme, geluri, apă de gură și spray-uri. Clătirea gurii cu produse pe bază de dexametazonă sau lidocaină ajută la reducerea durerii și inflamației, grăbind vindecarea. Iritația gingiilor poate fi redusă prin folosirea unei ape de gură antimicrobiene cu clorhexidină. Tratamentul cu antibiotice se recomandă doar în cazul aftelor bucale care nu se vindecă prin aplicarea remediilor locale.

 

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Un nou locşor de ne­bunii a apărut pe un vârf de munte din regiunea cu lămpaşe. Gurile rele spun că...

Bulina albă

Artur Găman, directorul general al Insemex Petroşani Pentru că alături de colegii săi, cercetători renumiţi, lucrează la un ghid de...

Bulina neagră

Marian Cărăgin, tânăr de 27 de ani din Petrila Pentru că a fost condamnat la o nouă pedeapsă cu închisoare,...

Închide