Repere medicale. Afecțiuni asociate glandei tiroide – hipotiroidismul

Dr. Biochimist Manuela Ștef

Hipotiroidismul  (tiroida hipoactivă)  reprezentă o afecțiune permanentă sau reversibilă în care glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni, celulele din întreg corpul încetinindu-și activitatea. Hipotiroidismul poate fi congenital sau se poate dezvolta în timpul vieții datorită unei deficiențe a glandei tiroide, a hipofizei sau a hipotalamusului.

Cauzele hipotiroidismului permanent sunt tiroidita Hashimoto, intervențiile chirurgicale pentru îndepărtarea parțială sau totală a tiroidei, gușa, cancerul tiroidian, boala Graves, tulburări ale glandei pituitare, hipotiroidism congenital sau în urma tratamentului care implică expunerea la radiații (precum este radioterapia).

Cauzele hipotiroidismului temporar sunt tiroidita (o inflamație a glandei tiroide), medicația pacienților care prezintă boli tiroidiene autoimune, excesul de iod sau deficitul de iod. 

Principalul simptom al hipotiroidismului este mărirea glandei tiroide. Există alte simptome foarte variate cum sunt: oboseala excesivă și nevoie sporită de somn, apatia, incapacitatea de concentrare, creșterea în greutate, piele uscată, mixedem (față, pleoape și extremități umflate), constipație cronică, senzație permanentă de frig, stări depresive, dureri musculare și articulare.

Hipotiroidismul apărut în copilărie  și nediagnosticat și tratat rapid, conduce la dezvoltare fizică îngreunată, statură mică, malformații ale scheletului și tulburări mentale. Hipotiroidismul mamei în timpul sarcinii conduce la severe probleme mentale și fizice ale copiilor.

Tirodita Hashimoto este o boală autoimună în care sistemul imunitar produce anticorpi care distrug glanda tiroidă și capacitatea sa de a produce hormoni. Afecțiunea se poate instala la orice vârstă, însă cel mai frecvent se instalează la femeile de vârstă mijlocie. Simptomele sunt adesea nespecifice, fapt care poate duce la confundarea acestora cu simptomele altor boli.

Gușa tiroidiană este reprezentată de mărirea în volum a glandei tiroide. Aceasta afecțiune este corelată cu hipotiroidismul, hipertiroidismul sau o funcție tiroidiană anormală dată de deficitul de iod din dietă.

Nodulii tiroidieni sunt formațiuni amplasate pe glanda tiroidă sau în interiorul ei, în majoritatea cazurilor aceștia sunt benigni. Sunt situații în care, deși existenți, nodulii tiroidieni nu sunt detectați de persoana în cauză datorită dimensiunilor mici.

Pentru a preveni problemele care apar la nivelul glandei tiroide se recomandă o dietă care să includă fructe și legume proaspete, pește gras precum heringul sau somonul, uleiul de măsline extravirgin, nucile și avocado. De asemenea, se recomandă evitarea consumului unor legume crude precum varza, conopida sau broccoli și evitarea consumului excesiv de produse bogate în grăsimi, zahăr și conservanți.

Dacă pacientul este suspect de hipotiroidism, medicul endocrinolog în urma examenului fizic și a analizelor de sânge prescrie medicație care înlocuiește hormonii tiroidieni de care corpul duce lipsă.

 

 

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare