REPERE MEDICALE. Anemia

Dr. Biochimist Manuela Ștef

 

Anemia este o afecțiune cauzată de scăderea numărului de eritrocite (globule roșii – celulele sangvine care transportă oxigenul către organe) sau de faptul că eritrocitele au un conținut insuficient de hemoglobină sau sunt anormale dintr-un alt punct de vedere. În funcție de valoarea hemoglobinei anemia poate varia de la ușoară la severă și poate fi o manifestare a unor afecțiuni grave, ascunse.

Semnele și simptomele anemiei variază, putând include: oboseală, slăbiciune, amețeală, confuzie, piele palidă, palpitații, dificultăți în respirație, durere în piept și cefalee.

Au fost identificate peste 400 de tipuri de anemie. Una dintre cele mai frecvente cauze ale anemiilor este pierderea cronică de sânge (hemoragia) din cauze ginecologice, digestive, etc. Cantitatea de fier pierdută prin hemoragie nu poate fi înlocuită în totalitate prin alimentație. Fierul este elementul necesar pentru sintetizarea hemoglobinei. Anemia provocată de insuficiența fierului (anemia feriprivă) este una dintre cel mai des întâlnite anemii. Printre cele mai comune complicații ale anemiei feriprive sunt tulburările de ritm cardiac, probleme în timpul sarcinii, tulburări de creștere, malformații congenitale, tulburări cognitive și depresie.

Anemia megaloblastică se referă la insuficiența acidului folic și a vitaminei B12, compuși necesari pentru formare globulelor roșii. Carența vitaminei B12 provoacă apariția anemiei pernicioase.

Anemia hemolitică este o afecțiune care rezultă din distrugerea prematură a eritrocitelor, fiind provocată de defecte genetice cum sunt siclemia sau talasemia sau de administrarea unor medicamente, de cauze imune, de infecțiile toxice sau chimice.

Anemiei falciformă este o maladie genetică care este consecința unei forme anormale de hemoglobină (hemoglobina S) și se caracterizează prin forma de seceră a hematiilor.

Tratamentul anemiei variază în funcție de cauzele care au determinat apariția acestei afecțiuni. De exemplu, dacă anemia se datorează deficitului de fier, se recomandă administrarea suplimentelor cu fier și un regim alimentar specific. În cazul anemiei megaloblastice se recomandă un tratament bazat pe suplimentarea vitaminei B12 și a folaților. Tratamentul anemiei hemolitice va ține cont de cauza bolii, de alte afecțiuni asociate sau de reacția organismului la anumite terapii. Tratamentul poate include transfuzii sanguine, medicamente pe bază de corticosteroizi sau tratarea infecției care a declanșat anemia cu antibiotic.

 

 

 

 

 

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare