Renoir, poet al culorii

12 decembrie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Aniversările şi comemorările marilor personalităţi ale culturii române şi universale stau în permanenţă în atenţia Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, pentru a organiza, cu aceste prilejuri, activităţi cultural-educative destinate în special tinerilor.

Astfel, în luna decembrie, Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” a fost gazda unei atractive manifestări cultural-educative, prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la moartea pictorului francez Pierre-Auguste Renoir, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai Impresionismului în pictură.
Sub genericul „Poet al culorii, Pierre-Auguste Renoir”, a fost făcută o amplă prezentare a vieţii şi creaţiei marelui pictor francez, prezentare ce a cuprins principalele momente ale biografiei lui Renoir, legate indisolubil de pictură.
Cei care iubesc pictura, cei care admiră tablourile din albumele de artă, care poate au vizitat un muzeu din Europa Occidentală, au fost cu siguranţă fermecaţi de explozia de lumină, culoare, strălucire din tablourile francezului Pierre-Auguste Renoir, cel care face parte din binecunoscutul curent artistic numit Impresionism. Din cei 78 de ani pe care i-a trăit, între 1841 şi 1919, o jumătate de secol a fost dedicată picturii pe care a slujit-o cu o artă remarcabilă şi, în ultimii ani, cu suferinţe fizice greu de suportat. Creaţia lui Renoir cuprinde peste 4.000 de tablouri (mai multe decât ale lui Manet, Cézanne şi Degas la un loc), lucrări aflate în cele mai importante muzee de artă din lume şi în colecţii particulare. Majoritatea creaţiilor lui Pierre-Auguste Renoir sunt un omagiu adus vieţii, naturii, femeii, bucuriilor simple de fiecare zi.
Prezentarea vieţii şi creaţiei lui Pierre-Auguste Renoir a fost, în principal, destinată elevilor de colegiu/liceu, pentru a le completa cunoştinţele obţinute la orele de curs, de a le oferi informaţii noi, care nu sunt prezentate la clasă. În acest fel, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva îşi pune în lumină rolul de instituţie de cultură care oferă informaţii amplu documentate din cele mai importante domenii ale culturii.
Aşa cum procedăm de fiecare dată, la finalul prezentării au fost adresate întrebări celor prezenţi în sală, răspunsurile corecte fiind răsplătite cu premii constând în cărţi şi diplome oferite de Biblioteca Judeţeană.
Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Deva

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bilanţ la final de an şi proiecte pentru noul an la Teatrul de Artă Deva

Ca peste tot, şi la Teatrul de Artă Deva se face bilanţul anului ce se va încheia în scurt timp...

Cupa Vipers Deva la mini handbal

ACS Vipers Deva anunţă organizarea, cu sprijinul Primăriei municipiului şi al Consiliului Local Deva, în parteneriat cu DJST Hunedoara, a...

Vise împlinite în şi prin sport – stagiu internaţional de formare

Reprezentanţii Liceului cu Program Sportiv „Cetate“ Deva, cărora li s-au alăturat cei de la Liceul cu Program Sportiv Arad şi...

Închide