Remus Cernea şi soluţia-minune

3 septembrie 2010 | 11 Comentarii | Publicat in: Fara bascalie

După cum au remarcat unii dintre cei rămaşi interesaţi de politica locală, propunerea de susţinere a lui Remus Cernea pentru un loc în Camera Deputaţilor, în Colegiul Ţara Haţegului (rămas fără primul său deputat uninominal, Ioan Timiş) mi se pare că poate fi interpretată ca simptom al unei crize. La fel ca Petru Mărginean, cel care a lansat această propunere, zic şi eu că nu-l cunosc pe Remus Cernea. Nu-l cunosc, la prima vedere mi s-a părut simpatic şi nu pot spune nici un cuvânt rău despre el.
Pentru partide politice cu notorietate însă, susţinerea unui candidat „necunoscut”, fie ea şi la nivel de intenţie, denotă o aşa-numită „lipsă de cadre”. Să fiu bine înţeles – lipsă nu de orice fel de cadre (am auzit expresia „e prost, da-i prostul nostru”…proştii ăştia ne duc de râpă…), ci de buni profesionişti, care şi-au câştigat reputaţia şi în alt mod decât în acela de a fi yes-man politic. Politica de promovare practicată începe să-şi arate roadele nefaste, din ce în ce mai mulţi se extrag din sistem, preferând postura de spectatori. La rigoare, chiar Remus Cernea poate fi privit ca unul dintre ei – se vrea un independent, dezamăgit de prestaţia partidelor politice. Iar acum, ar putea ajunge în situaţia (teoretic, cel puţin) de a fi susţinut de nu mai puţin de trei astfel de partide. Personal, nu cred că acest lucru se va întâmpla, fie chiar şi numai din cauza orgoliului.
O opinie personală – nu cred în independenţi. Nu se pot bate eficient cu mecanismele de partid şi sfârşesc de multe ori prin a intra într-o tabără sau alta, inclusiv în urma unor stimulente materiale. Recent, s-a văzut cât de independenţi au fost „independenţii” dezertori de pe la alte partide.
Pe de altă parte, nu spun noutăţi afirmând că în unele cazuri, partidele şi-au propus parlamentarii în total dispreţ faţă de electorat, recrutarea făcându-se de prin medii pe unde un om cu scaun la cap nu s-ar fi gândit să caute. La această stare de fapt, au contribuit şi cei care sunt masă de manevră – de exemplu, oamenii care spun un „da” entuziast Partidului Poporului. De unde se vede că a dori un electorat slab informat şi manipulabil este o soluţie perversă.
Aş prefera o competiţie cu câţiva candidaţi foarte buni (inclusiv Remus Cernea), nu un candidat scos la luptă de toţi, chipurile împotriva PDL, în realitate, susţinut din motivul lipsei de personaje credibile.

Loading...

Comentarii (11)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Adrian spune:

  Remus Cernea nu este un independent politic. Este presedintele executiv al Partidului Verde. Intr-adevar, imaginea pe care o promoveaza este de independenta fata de actuala clasa politica reprezentata in Parlament iar actiunile sale si ale Partidului Verde au parca mai multe in comun cu activismul civic decit cu activismul politic. Chiar daca in interiorul partidului sint altii probabil mai competenti, principalul vector de imagine este el.

  Referitor la “independentii” dezertori: inca o data se vede lipsa de verticalitate a majoritatii clasei politice romanesti, lipsa mecanismelor de reglare in interiorul sistemului politic, faptul ca in Romania politica se face declarativ la nivel doctrinar si practic la nivelul “ciolanului”.

 2. Mister spune:

  Sustinerea “anuntata” de domnul Marginean este una politica menita de a agita “spiritele adormite” si ca urmare a orgoliilor din Alianta PSD-PC, care “intocmita ” la nivel central nu are sustinere reala in teritoriu. Desi exista oameni capabili in cele doua formatiuni, acestia nu sunt propulsati suficient si nu ajung “vectori de atitudine si imagine”.

 3. Mihai spune:

  Bun articol. Felicitari!

 4. SORIN spune:

  Cred ca o participare a mai multor partide politice si forte civice la luarea deciziilor politice ar fi benefica in Romania. Implicarea profesionistilor in aplicarea politicilor si strategiei economice ar fi un factor de succes in indeplinirea acestora.

 5. maria spune:

  Cred ca dl Margineanu a intuit intelept propunerea lui Cernea pentru candidatura, judetul Hunedoara are nevoie in special de o personalitate capabila sa se bata pentru drepturile civile ale cetateanului atit de ignorate de clasa politica, avem nevoie de un discurs coerent in acest sens si de ce nu, Cernea, ar fi capabil sa-l sustina? inteleg temerile dlui Gruian, dar poate ca a sosit momentul sa avem ca reprezentant pe unul care nu ne trimite sa-i numaram ouale, amantele, vilele, oile…

 6. Cristian spune:

  Candidatura domnului Remus Cernea ca independent a fost “fortata” de lege, el neavand dreptul sa candideze din partea unui partid politic neparlamentar. Cred ca presedintele executiv al Partidului Verde, domnul Remus Cernea va reprezenta cu succes interesele cetatenilor din zona, avand in vedere faptul ca este de multa vreme in fruntea miscarilor ecologiste din Romania, a Asociatiei Umaniste Romane, a Partidului Verde, etc. Ma bucur ca hunedorenii au deosebita ocazie de a avea un reprezentant deosebit de capabil in Parlament. Mult succes Remus!

 7. Coman spune:

  Nu am auzit de acest politician, dar este posibil să îl votez, pentru că pare un om de bună credință.

 8. silviu spune:

  Nici Cernea nu e mai bun decat restul… Vrea si el la cascaval sa fim seriosi. In afara de a lupta impotriva Bisericii(scoaterea icoanelor din scoli,oprirea lucrarilor la Catedrala Mantuirii Neamului) ce a mai facut in viata lui sau ce stie sa faca ??? Nu a reusit sa-si termine nici facultatea. Poate e el mai “altfel” dar nu inseamna ca e si mai bun decat restul….

 9. Andrei spune:

  Daca fiecarui om competent care apare pe scena politica ii vom cauta nod in papura, ne vom scalda in aceeasi mizerie si peste 20 de ani… Este plin Parlamentul de prosti cu diplome de facultate, ba chiar si de doctorat! Daca Remus Cernea nu se potriveste in cadrul politic mioritic, cauza este faptul ca este inteligent, nu este agramat, vorbeste mai multe limbi, este cult, nu a fost un tanar de bani gata, nu are burta si are un discurs coerent. Eu unul, il voi vota, mai ales pentru ca va candida independent in urma castigarii unui proces cu statul roman si in acest fel le arat politrucilor ca m-am saturat de ei, de aranjamentele lor, de burtile lor… Ii felicit pe domnul Marginean si Partidul Conservator pentru curajul de a-l sprijini pe Remus Cernea. Ar fi aberant sa ma gandesc ca au facut acest gest din lipsa de personalitati, mai ales ca Mihai Leu si Petru Marginean stau foarte bine in perceptia publica… Consider ca au dat dovada de curaj si maturitate politica, gandindu-se in primul rand la binele judetului si nu doar la propriile interese, asa cum fac celelalte partide.

 10. Theo spune:

  Mai Andrei tata , uite de-aia ne merge asa cum ne merge . Pentru ca , scarbiti fiind de ticalosia si perversitatea unor politicieni care , reusind sa prosteasca electoratul roman , s-au perindat ani la rand , prin rotatie , la conducerea politica si administrativa a Romaniei , unii ca tine , si din pacate nu putini – stii tu vorba aia :”…da multi ” , pleaca urechea incantati si atrasi de primul “Gica Contra” doar pentru ca e mereu contra unui sistem traditional -n-are importanta care , din pacate uneori si impotriva traditiilor religioase nationale cum a fost cazul “Icoanele Ortodoxe in Scoli” , nu conteaza deci , contra sa fie . Si sa nu uit , sa vorbeasca frumos .
  “Minte-ma , dar minte-ma frumos”
  In rest ce sa-ti mai spun eu tie , ca oricum , daca il feliciti pe oportunistul ala pentru sustinerea lui Cernea (tot oportunist dar sonat )si mai si vezi asa o personalitate marcanta-politica in Mihai Leu , chiar e pierdere de timp !
  Tragic este ca , asa cum aratam mai sus , nu sunteti putini !

 11. zupcu spune:

  Cernea e om adevarat!!!

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Selecţie la RealSport

Clubul „RealSport” Deva organizează, zilnic, după ora 16.00, la Baza sportivă de lângă Stadionul „Cetate”, selecţie pentru elevi de clasa...

Poliţişti bănuiţi de luare de mită

Doi oameni ai legii de la Biroul Poliţiei Rutiere a municipiului Petroşani sunt cercetaţi de Compartimentul de Inspecţie Internă (CII)...

Fotbal week-end

Liga a II-a, seria vest, programul etapei a II-a, sâmbătă, 4 septembrie, ora 11.00: CS Mioveni - ACU Arad; FC...

Închide