Regionalizarea, o problemă pentru SMURD?

Cristina Ghenea

Petru Mărginean, preşedintele Asociaţiei Salvital Hunedoara – cea care gestionează serviciul SMURD din judeţul nostru – susţine că reorganizarea administrativ-teritorială a ţării ar pune în pericol funcţionarea acestui serviciu.
 

Rămân fără susţinere financiară
Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Mărginean a declarat că o dată cu desfiinţarea Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, serviciul SMURD ar rămâne în imposibilitate de funcţionare, întrucât susţinerea financiară venită din partea CJ este vitală pentru cele opt module din judeţ. „Dacă reşedinţa regiunii noastre ar fi Timişoara, SMURD-ul ar fi pus în pericol de desfiinţare”, spune Petru Mărginean. Totodată, acesta a mai adăugat că posibile soluţii în acest caz ar putea fi ori preluarea serviciului SMURD de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, ori trecerea acestui serviciu în subordinea unor primării, care până în prezent, nu au fost rău-platnice către Asociaţie.

Hunedorenii au nevoie de SMURD
Primii care ar avea de suferit în cazul în care serviciul SMURD nu ar mai funcţiona, sunt cetăţenii. În judeţul Hunedoara, există opt module SMURD, dintre care cinci au fost aproape pierdute, din cauza unor datorii la firma de leasing prin care fuseseră achiziţionate. Restanţele au fost plătite, pericolul cel mare a trecut, iar acum, Asociaţia mai are de plătit rate doar pentru alte două module. Potrivit lui Petru Mărginean, cu ajutorul CJ, dar şi a unor primării fără restanţe, ca Hunedoara sau Petroşani, Salvital-ul încearcă să plătească integral aceste rate, în valoare totală de cca. 13.000 de euro, pentru a scăpa de orice datorii. În plus, acesta a ţinut să precizeze şi că se doreşte cumpărarea a două autospeciale pentru SMURD Hunedoara, una la sfârşitul acestui an, iar una la începutul anului viitor. „Aceste autospeciale doar în luna noiembrie vor ieşi pe piaţă. Sunt dotate cu echipamente care asigură necesarul unei intervenţii de stingere a unui incendiu, de descarcerare şi de acordarea primului ajutor. Astfel, dorim să avem dotări cât mai performante, pentru a interveni în situaţii de urgenţă”, a declarat Mărginean. În perioada ianuarie–mai a acestui an, intervenţia serviciului SMURD Hunedoara a fost solicitată de 2.258 de ori.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.