Refugiu montan de supravieţuire la limita parcurilor Retezat şi Domogled

Maximilian Gânju

Adăpostul care ar putea salva vieţi este realizat integral din materiale reciclabile, de către salvatorii montani din Gorj şi Hunedoara. Refugiul Scărişoara este construit din module şi poate adăposti până la opt turişti. Aceştia au posibilitatea de a dormi, de a-şi usca hainele şi de a lua masa, iar dacă temperaturile sunt scăzute pot face şi foc pentru a se încălzi.

Refugiul Scărişoara este situat la peste 2.000 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Hunedoara şi Gorj, la limita parcurilor naţionale Retezat şi Domogled Valea Cernei, în apropierea lacului Scărişoara, chiar pe traseul de creastă, astfel încât să fie uşor de găsit pe ceaţă.
Primele module ale refugiului au fost încărcate de la baza Salvamont Gorj din Padeş şi vor fi transportate de salvamontişti către zona de creastă a Masivului Godeanu, ca mai apoi salvatorii montani şi rangerii de la Parcul Naţional Retezat şi Parcul Domogled Valea Cernei să le asambleze.
”De luni, (n.r. astăzi) un nou refugiu de supravieţuire va fi gata pentru a fi sprijin la nevoie, inclusiv cu alimente! Salvamont România arată preocupare permanentă pentru un turism civilizat şi pentru siguranţa în munţi. Este primul refugiu de acest gen, montat în munţii din ţara noastră, fiind realizat din materiale cu caracteristici prietenoase cu natura”, spus salvamontiştii. În interior vor fi afişate recomandări şi pentru cei care sunt nevoiţi să se adăpostească aici, precum şi alte mesaje utile acestora.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.