Noaptea Bibliotecilor 2018

Fiecare început de octombrie ne aduce, deja de opt ani, un eveniment cultural pe care prietenii noştri îl aşteaptă cu bucurie şi curiozitate, pentru că Noaptea Bibliotecilor a devenit cu adevărat o noapte magică, plină de surprize plăcute.

Şi în acest an, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, şi-a deschis larg porţile pentru a-şi primi aşa cum se cuvine prietenii fideli, tot mai mulţi de la un an la altul. În seara zilei de 6 octombrie 2018 s-a dat startul noii ediţii a Nopţii Bibliotecilor, iar programul cu care ne-am întâmpinat prietenii a fost pe măsura aşteptărilor acestora.
Anul acesta, anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, am inclus în program momente speciale dedicate acestui eveniment. Încă de la intrarea pe poarta Bibliotecii, vizitatorii au putut vedea un amplu panou ilustrat având ca subiect „Contribuţia hunedorenilor la Marea Unire”. De asemenea, la Sala de Lectură a fost amenajată o expoziţie cu tema „Marea Unire în documentele vremii”, cuprinzând publicaţii editate în anul 1918, puse cu amabilitate la dispoziţia noastră de către Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca şi Biblioteca ASTRA din Sibiu, publicaţii ce conţin articole referitoare la Unirea de la 1 Decembrie 1918. Pe lângă ziarul „Libertatea” din Orăştie, au putut fi răsfoite ziare din Arad, Braşov, Bucureşti, Caransebeş, Cluj, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Suceava şi Timişoara, toate conţinând articole ce reflectă atmosfera de excepţional entuziasm generat de acest moment de importanţă epocală în istoria românilor.
Publicul a putut să vadă şi numeroase documente autentice provenite de la Serviciul Judeţean Hunedoara al Arhivelor Naţionale, documente de epocă legate de marele eveniment istoric pe care îl marcăm în acest an.
Pe cei mai tineri prieteni ai noştri i-am întâmpinat cu îndrăgita poveste „Vrăjitorul din Oz”, de L. Frank Baum, spectacol de teatru pentru copii susţinut de Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroşani, după care a urmat o atractivă sesiune de pictură pe faţă şi o amuzantă petrecere cu clown. Toate aceste momente au fost primite cu mult entuziasm.
Momentul de mare atracţie al serii a fost concertul îndrăgitului şi veşnic tânărului cantautor Mircea Baniciu, care a încântat multe generaţii cu cântecele sale devenite şlagăre. Publicul a trăit clipe unice şi a savurat fiecare piesă a artistului.
Şi în acest an, un spectaculos foc de artificii a încheiat partea de spectacol a Nopţii Bibliotecilor.
Pentru cei interesaţi de aspectele economice, financiare, de actualitate, s-a organizat un atelier de educaţie financiară intitulat „Bani IQ şi Bani pe Net”, foarte bine primit de cei prezenţi.
Oaspeţii au fost invitaţi să viziteze secţiile, birourile şi depozitele bibliotecii, unde au primit explicaţii de la bibliotecari. Aceştia le-au vorbit vizitatorilor despre organizarea bibliotecii, despre profesia de bibliotecar şi despre drumul pe care îl parcurge o carte din momentul în care intră în bibliotecă şi până când ajunge în mâna cititorului.
Noaptea s-a încheiat cu proiecţii de filme istorice româneşti în curtea bibliotecii şi la Sala de Lectură.
Oaspeţii bibliotecii au putut vizita standul de carte cu vânzare al Editurii Curtea Veche din Bucureşti, la Secţia de Artă şi Carte Franceză.
Şi în acest an, biblioteca a fost „indulgentă” cu utilizatorii care au întârziat să returneze documentele împrumutate, astfel că, prin Noaptea iertării, ei au putut restitui aceste documente fără nici o penalizare. Iar cei care au dorit să se înscrie la bibliotecă, au putut să facă acest lucru în mod gratuit.
Aşa cum am sperat, şi în acest an la Noaptea Bibliotecilor am avut un număr foarte mare de vizitatori, noi şi vechi, a căror prezenţă ne-a bucurat.
Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu“ Deva

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.