Referendum împotriva construcţiei deponeului de gunoi la Bârcea

Sorina Popa

În şedinţa de vineri, aleşii locali de la Băcia au votat pentru organizarea unui referendum privind construcţia unui deponeu ecologic de gunoi în zona localităţii Bârcea Mare.

Trei zile de proteste
Potrivit consilierului local ecologist Voicu Sala, proiectul de hotărâre a fost votat de şase dintre cei 11 aleşi locali care formează CL Băcia. Este vorba de un consilier de la Partidul Ecologist, unul de la PDL, doi de la PP-DD şi doi de la USL. Ca atare, referendumul va trebui să fie organizat până la sfârşitul acestui an.
„Vom stabili şi data referendumului, iar de mâine (n.r.-astăzi), vom protesta în faţa sediului Consiliului Judeţean, cel care vrea să facă această investiţie, împotriva construcţiei deponeului ecologic de gunoi. Sunt implicate în mod direct localităţile Tâmpa şi Băcia, pe aici vor trece maşinile de gunoi. Vom organiza timp de trei zile, mitinguri”, a declarat Voicu Sala, consilier local la Băcia.

„Locaţia nu a fost aleasă de specialişti, ci de politicieni”
„Niciunde în lumea asta, nu s-a mai văzut, să se construiască o groapă de gunoi pe vârful unui deal, cum e proiectul celor de la Consiliul Judeţean. Este o zonă foarte populată, şi, mai mult, este o locaţie care nu a fost aleasă de specialişti, ci de politicieni. Presupun că este vorba şi de o afacere imobiliară de proporţii, aşa că e de înţeles de ce se vrea să se facă aici construcţia respectivă. Am discutat cu un specialist din Spania şi i-am expus situaţia. S-a cutremurat când a aflat unde se doreşte amplasarea gropii de gunoi a judeţului. Ne vom bate, e clar, ca ea să nu se facă aici. Sunt alte locaţii, care pot fi alese fără nici o problemă”, a adăugat consilierul local al comunei Băcia, Voicu Sala.

Semnături împotriva investiţiei
Locuitorii din apropierea Devei au strâns deja semnături împotriva construirii deponeului de gunoi ecologic de la Bârcea Mică, în zona denumită de localnici „La copaci”. Oamenii sunt extrem de nemulţumiţi, după ce 13 aleşi locali deveni au aprobat transferul unei suprafeţe de teren către Consiliul Judeţean, în vederea realizării acestei investiţii. Sute de semnături au fost strânse de la locuitori din Cristur, Bârcea Mare, Bârcea Mică, Băcia şi Peştişu Mic, aceştia nefiind de acord cu un deponeu ecologic de gunoi în acea zonă. Cei din Băcia nu vor ca drumul care va duce către deponeu să străbată comuna lor, de aceea, s-au unit cu cei din localităţile din împrejurimi în demersul lor.
Deponeul ecologic este o investiţie care costă 70 de milioane de euro, plus TVA, aproape întreaga sumă constituind-o fonduri europene. Ultima decontare a construcţiei va trebui să se facă până în iulie 2015. Suprafaţa pe care se va ridica groapa ecologică de gunoi este de 30 de hectare, dintre care 10 hectare ale CJ, 10 hectare de la Unitatea Militară din zonă şi cele 10 hectare de la CL Deva.

One thought on “Referendum împotriva construcţiei deponeului de gunoi la Bârcea

  • 26 noiembrie 2012 la 0:44
    Permalink

    superbbbb
    uite domne ca oamenii de la sate au mai mult spirit civic decat cei din Deva… felicitari pentru ca au curaj sa protesteze impotriva hotilor de la CJ (dirijati de MIRCEA MOLOT) si din Primaria Deva (murdariti de PETRU MARGINEAN) si pentru sanatatea copiilor …. sper ca protestele lor sa aiba succes

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare