www.mesagerulhunedorean.ro

Recorduri şi medalii, ignorate de autorităţi

11 x 1 adelina buzdugan

Ciprian Marinuţ

Anca Băjan, antrenoarea recordmenilor de la CSS Hunedoara la recentele Naţionale de Nataţie, e tristă, pentru că sportivii săi nu au fost răsplătiţi pe măsura performanţelor şi nu sunt sprijiniţi de autorităţi.

„Mi-e ruşine de sportivii mei”
Ediţia 2009 a Campionatului Naţional de Nataţie de la Hunedoara a fost un succes, pentru mulţi din cei implicaţi. Federaţia exultă că s-au stabilit 51 de noi recorduri, o premieră istorică, şi că acestea sunt valoroase din punctul de vedere al tabelei internaţionale. Cluburile sunt încântate că investiţiile par să dea roade şi că se naşte o nouă generaţie puternică de înotători. Gazdele de la Bazinul din Hunedoara sunt fericite că oaspeţii au fost mulţumiţi şi la a şaptea debarcare la Hunedoara şi că vor să mai vină. Iar sportivii de la CSS Hunedoara sunt mândri că au pus mâna pe două medalii de bronz neaşteptate, prin debutanta Adelina Buzdugan (foto) şi că au stabilit două noi recorduri naţionale, prin ştafeta formată din Cristian Rizan, Răzvan Jurcan, Alexandru Ancuţa şi Daniel Scurtu, în probele de 50 metri liber şi 50 metri mixt. Doar antrenoarea Anca Băjan de la CSS Hunedoara nu se poate bucura sută la sută de succesul competiţiei. „Mi-e ruşine de sportivii mei, că nu le pot oferi nici un fel de recompensă financiară, în vreme ce la alte cluburi, chiar şi pentru performanţe mai slabe decât recordurile noastre, s-au dat premii frumoase şi consistente. E păcat că autorităţile nu ne sprijină pe măsura talentului şi performanţelor acestor sportivi”, a spus Anca Băjan.

Două reuşite hunedorene
Cele 51 de noi recorduri stabilite la Campionatul Naţional de Nataţie de la Hunedoara reprezintă o premieră istorică pentru nataţia românească şi un semn că noua generaţie e competitivă pe plan internaţional. Dintre cele 51 de recorduri doborâte la Hunedoara, doar 13 au fost realizate de seniori, în vreme ce restul de 38 au fost semnate de juniori. Vedeta seniorilor a fost veteranul de 30 de ani, Răzvan Florea, de la Farul Constanţa, singurul înotător român medaliat la Olimpiadă (bronz la J.O. Atena 2004). Acesta  a stabilit trei noi recorduri naţionale: două la 50 metri spate şi unul la 100 metri mixt, demonstrând că e numărul unul al momentului în nataţia românească. La juniori, noua stea e Laurenţiu Barbu (15 ani, CSM Piteşti), un lungan de aproape doi metri, care a stabilit patru noi recorduri naţionale. „Cele 51 de noi recorduri naţionale stabilite la Hunedoara reprezintă o premieră istorică pentru nataţia românească. Iar punctajul bun obţinut pe baza tabelei de punctaj internaţional arată că întrecerea de la Hunedoara a fost valoroasă şi competitivă pe plan internaţional. Suntem mândri că am pus şi noi umărul la acest succes, prin cele două recorduri stabilite de ştafeta formată din Cristian Rizan, Răzvan Jurcan, Alexandru Ancuţa şi Daniel Scurtu, în probele de 50 metri liber şi 50 metri mixt”, a spus Anca Băjan.

În alte locuri există sprijin
Explicaţia rezultatelor bune ale juniorilor este dată de seriozitatea sportivilor şi de condiţiile bune de pregătire de la cluburile lor. „În centre precum Constanţa, Piteşti, Brăila, Braşov sau Baia Mare sportivii au sprijinul financiar al autorităţilor şi al comunităţii locale, astfel că sunt concentraţi doar pe pregătire şi performanţă. Eforturile comunităţii sunt răsplătite cu performanţe şi medalii, pentru că există sportivi talentaţi şi antrenori pricepuţi şi pasionaţi. La noi, din păcate, sportivii se pregătesc în condiţii dificile. Nu au înţelegerea profesorilor de la şcoală, vin la antrenamente obosiţi, iar autorităţile nu ne ajută deloc”, a precizat Anca Băjan, antrenoare la CSS Hunedoara.

One thought on “Recorduri şi medalii, ignorate de autorităţi

  • 19 noiembrie 2009 la 13:13
    Permalink

    Cine vreti doamna sa va ajute , golanul de HADA ? Astuia nu-i ajung banii pentru el si pentru pocaitii lui ….

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.