Actualitate

Recepţia lucrărilor de ecologizare a fost amânată

Carmen Cosman

După mai bine de patru ani de la atribuirea proiectului de ecologizare a fostei Preparaţii Livezeni, recepţia lucrărilor nu a avut încă loc. Teoretic, aceasta trebuia să aibă loc cu o săptămână în urmă, dar a fost amânată la o dată ulterioară.

Finanţat de Banca Mondială

„Ni s-a comunicat că a fost amânată pentru o dată ulterioară, dar nu şi data la care a fost amânată”, a declarat city managerul municipiului Petroşani, Marian Popescu. Primăria Petroşani, în calitate de beneficiar final al lucrării, are oricum o serie de obiecţii, care se referă la neintroducerea utilităţilor, adică apă, canalizare, gaz metan, electricitate şi amenajarea drumului de acces, aspecte stabilite în contractul iniţial de execuţie. „Vom semna procesul verbal de recepţie, dar cu aceste obiecţiuni. Aşteptăm să vedem şi cu ce documente vine firma care a executat lucrarea”, a mai precizat Popescu.

Proiectul de închidere şi ecologizare a Preparaţiei Livezeni este finanţat de Banca Mondială şi are o întârziere de mai bine de un an în execuţie. Pentru finalizarea contractului, a fost necesară chiar înlocuirea antreprenorului, prin intervenţia directă a Băncii Mondiale.

Nu şi-a respectat obligaţiile contractuale

Perimetrul fostei Uzine de Preparare a Cărbunelui de la Livezeni a aparţinut Companiei Naţionale a Huilei Petroşani, care l-a predat către Ministerul Economiei, iar licitaţia a fost organizată de Grupul de management din minister. În luna ianuarie 2007, Petromservice (PSV) a câştigat lucrările de ecologizare a Preparaţiei Livezeni, pentru suma de 4,3 milioane lei noi, iar termenul de execuţie era de 25 de luni. Asistenţa tehnică a proiectului a fost asigurată de ACM Gorj, firma care a ajuns în cele din urmă să preia întreaga lucrare, după ce PSV nu şi-a respectat toate obligaţiile contractuale şi a fost dată afară din proiectul de ecologizare. Asta, după ce a încasat bani pentru ceea ce nu a făcut, după cum au precizat chiar persoanele implicate în acest proiect.

Bani puţini, lucrări sistate

Noul antreprenor a fost nevoit să se descurce la limită cu banii rămaşi pentru finanţare şi, în plus, s-au pierdut timp preţios, după rezilierea contractului cu vechiul antreprenor. Practic, lucrările au fost sistate din 24 iunie 2009, până în octombrie 2009.

Terenul rezultat în urma implementării acestui proiect, în suprafaţă de 12,5 de hectare, va fi predat Primăriei Petroşani, care îl va pune la dispoziţia investitorilor.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura