Actualitate

Reabilitarea termică a blocurilor a îngheţat

02 Izolare bloc5706

Nicolle Ebner

 Lucrările pentru reabilitarea termică a blocurilor din Deva trebuiau să înceapă în luna septembrie, însă, până la această oră, guvernul nu a alocat nici un leu pentru programul social la care s-au înscris 90 de asociaţii de proprietari.

Proiect blocat, pentru că nu sunt bani
Se pare că şi aceste fonduri au fost alocate preferenţial, în funcţie de culoarea şi interesele politice, deoarece, în timp ce Deva nu a primit nici un ban, la Bucureşti, s-au cheltuit cu chiu, cu vai, mai puţin de un sfert din fondurile alocate anul acesta pentru astfel de lucrări. „Dacă primeam banii, în luna septembrie trebuiau începute lucrările la cele 20 de blocuri intrate în programul de reabilitare termică. Noi încă aşteptăm, dar, dacă se întârzie prea mult, nu se mai poate face nimic, din cauza vremii nefavorabile. Pentru că nu avem banii, nu am putut face nici licitaţiile pentru desemnarea constructorilor”, declară viceprimarul municipiului Deva, Cosmin Costa.

Mulţi au vrut, puţini au fost aleşi
Iniţial, s-au înscris 90 de asociaţii, reprezentând tot atâtea blocuri din Deva, însă numai 50 dintre acestea au întrunit condiţiile, adică au făcut dovada că au în cont şi banii necesari lucrărilor. La final, au rămas doar 20 de imobile, deoarece Primăria Deva nu a avut bani pentru susţinerea tuturor solicitărilor. Conform OUG 18/2009, jumătate din costul lucrărilor este suportat de la bugetul de stat, 30 la sută de bugetele locale, iar 20 la sută, de asociaţiile de proprietari, iar lucrările de anvelopare a celor 20 de blocuri sunt estimate la valoarea de 10 milioane de lei. Avantajul acestui program îl constituie, în primul rând, scăderea facturii la căldură cu până la 50 la sută, la care se adaugă aspectul clădirii şi creşterea valorii apartamentului.

Nu stau la mila guvernului 
Tot printr-o hotărâre de guvern, românii nu vor mai putea să-şi vândă locuinţele, dacă nu le-au izolat termic. Realitatea demonstrează că, de teamă că nu-şi vor mai putea vinde apartamentele după bunul lor plac, tot mai mulţi deveni execută lucrările de anvelopare termică pe propria cheltuială, fără să mai aştepte mila guvernului. În Deva, există doar două blocuri care au beneficiat de astfel de lucrări, contravaloarea fiind suportată în totalitate de la bugetul local.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura