Război între sindicat şi inspectoratul şcolar

Nicolle Ebner
 

La şedinţa din această lună, Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara a considerat că noile prevederi din Legea învăţământului sunt prea blânde cu directorii de şcoli şi a decis, cu de la sine putere, că directorii generali, cei adjuncţi şi contabilii şefi nu mai au voie să facă parte din sindicat.

Directorii de şcoli nu mai au voie să activeze în sindicat
„Din punctul nostru de vedere, este o decizie ilegală, deoarece, pe de o parte, se încalcă dreptul la asociere garantat prin Constituţie, iar pe de altă parte, se încalcă prevederile Legii sindicatelor, care spun că nimeni nu poate fi forţat să facă parte sau să se retragă dintr-un sindicat. În învăţământ, nu avem manageri conducători de şcoli, ci profesori, care îndeplinesc şi funcţia de director. Or, aceştia, pentru a-şi apăra drepturile de natură profesională, pot face parte din sindicat, dar nu pot avea funcţii de conducere în sindicat”, a declarat liderul SÎP Hunedoara, Paul Rusu, specificând faptul că „vom ataca decizia CA al IŞJ Hunedoara, prin plângere penală pentru abuz în serviciu”.

Constrânşi, prin contractul de management
Paul Rusu afirmă că le-a atras atenţia membrilor CA că, din punct de vedere juridic, se încalcă un drept al profesorilor-directori de şcoală, însă „nu ştiu ce a fost în capul lor, dar au votat propunerea”. La rândul său, inspectorul şcolar general Sorin Radu nu cedează la măsura adoptată de CA al IŞJ Hunedoara şi afirmă că nu are ce să le facă actualilor directori care au ocupat postul prin concurs, dar, „în viitor, celor care vor semna contractul de management, le vom cere, prin contract, ca pe perioada cât vor fi manageri ai unităţilor de învăţământ, să se suspende din sindicat, urmând să-şi reia activitatea sindicală după încheierea contractului de manageriat. Am luat această decizie, deoarece, în comisia paritară, nu se respectă paritatea celor trei parteneri de dialog, sindicatele şi conducerea şcolilor fiind de aceeaşi parte a baricadei, împotriva noastră”.

One thought on “Război între sindicat şi inspectoratul şcolar

  • 25 septembrie 2009 la 13:12
    Legătură permanentă

    Pai, directorii ,ori sunt patronat ,ori sunt sindicat?! Daca nu le co9nvine sa-si dea demisia!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.