Actualitate

Război deschis între sindicalişti şi inspectoratul şcolar

Livia Botici

Vinerea trecută, printr-o adresă scrisă, Sindicatul Învăţământului Preuniversitar (SÎP) Hunedoara le cerea sindicaliştilor să strângă cât mai multe semnături de la cadre didactice, elevi, părinţi sau „alte categorii”, pentru ca, în ziua în care guvernul îşi va asuma răspunderea pe Legea Educaţiei, să înceteze cursurile în şcoli. Paul Rusu (foto stânga), liderul SÎP Hunedoara, spune că sindicaliştii sunt ameninţaţi cu „anchete disciplinare”, pentru că au plecat la mitingul de ieri, de la Bucureşti.

Sindicatul acuză presiuni

Potrivit lui Paul Rusu, liderul SÎP Hunedoara, inspectorul şcolar general, Alexandru Lăutaru (foto dreapta), a făcut „presiuni grosolane”, pentru ca profesorii să nu se deplaseze la mitingul care a avut loc ieri, în Capitală. „Deşi a trimis o adresă tuturor şcolilor din judeţ, în data de 25 octombrie, prin care li se cerea directorilor să nu accepte nici o învoire pentru data de 27 şi 28 octombrie, astăzi (n.r. – ieri), suntem 50 de profesori hunedoreni la proteste, la Bucureşti. Este adevărat că unii colegi au simţit o teamă când au fost ameninţaţi cu anchete disciplinare, dar le-am explicat că nimeni nu ne poate îngrădi dreptul de a protesta. Pot să vă spun că Inspectoratul Şcolar Hunedoara a cerut tuturor directorilor liste cu profesorii care au participat la miting. Se petrec foarte multe excese de zel, din păcate”, a declarat Paul Rusu.

„Va da socoteală în faţa mea”

Contactat de MESAGERUL HUNEDOREAN, Alexandru Lăutaru, şeful învăţământului hunedorean, a declarat că adresa emisă de instituţia condusă de el este, de fapt, o replică la cea trimisă de SÎP Hunedoara. „Nu vreau să îngrădesc dreptul nimănui de a protesta, dar nu vreau să se facă asta pe spatele unor elevi. În data de 22 octombrie, SÎP a trimis tuturor sindicaliştilor hunedoreni din învăţământ, o adresă prin care le cerea să strângă cât mai multe semnături posibile, de la profesori, elevi, părinţi sau de la alte categorii, pentru ca în data de 28 octombrie să se blocheze de tot activitatea din şcoli. Adică, le cereau elevilor să fie de acord să nu se facă ore. Nu pot să accept aşa ceva şi tocmai de aceea, le-am cerut directorilor să aibă grijă ca elevii să nu cumva să semneze acel tabel. Şcoală trebuie să se facă, fie că vor sindicaliştii, fie că nu vor, iar eu sunt obligat să fac tot ce pot, pentru ca elevii să fie educaţi. Dacă profesorii au ales să meargă la protest, nu vor fi plătiţi. Iar lui Paul Rusu, care spune că Inspectoratul Şcolar Hunedoara a cerut directorilor de şcoli liste cu numele celor care au participat la miting, vreau să îi transmit că va da socoteală în faţa mea despre afirmaţiile pe care le face. Nu mai pot să accept să se spună tot felul de minciuni, fără nici o bază materială. Efectiv, m-am săturat şi va trebui să dovedească şi cu probe, vorbele goale aruncate în vânt”, a declarat Alexandru Lăutaru.

„Vroiam să ne mobilizăm colegii”

Cu toate că în adresa emisă de SÎP Hunedoara se arată negru pe alb că „trebuie strânse cât mai multe semnături de la angajaţi din şcoli, elevi, părinţi şi alte categorii, pentru ca în data de 28 octombrie să se înceteze activitatea în unitatea de învăţământ”, întrebat de reporterul MESAGERULUI HUNEDOREAN, liderul Paul Rusu spune că în adresă s-a strecurat o eroare de formulare. „Vroiam doar o mobilizare a colegilor noştri pentru organizarea unei greve generale. Nu le-am cerut voie elevilor să fie de acord cu oprirea cursurilor. A fost o eroare de formulare”, a declarat Paul Rusu. Cu toate acestea, întrebat fiind dacă au fost elevi care au semnat, răspunsul liderului de sindicat a fost „da”.

One thought on “Război deschis între sindicalişti şi inspectoratul şcolar

  • un semn clar al dictaturii din romania: intimidari, liste cu nume, amenintari, sanctiuni.
    si asta se intampla in permanenta, atat in invatamant, cat si in alte domenii.
    trist e ca poporul nu observa lucrurile deosebit de grave care se intampla.
    rusine, lautaru, te porti urat cu colegii tai. vezi ca vei ajunge iar la catedra si poate vor veni altii sa isi bata joc de tine! ceea ce iri doresc.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura