EvenimentFlash

Râuri de lacrimi au curs pentru cei cinci mineri

Maximilian Gânju

Cei cinci ortaci care au murit în devastatoarea explozie de la Mina Uricani au fost îngropaţi ieri. Mii de oameni au plâns după cei cinci eroi, iar gândul că i-au pierdut a fost de neîndurat pentru familii. Copiii, părinţii şi soţiile minerilor s-au prăbuşit peste sicrie, rugându-l pe Dumnezeu să-i aducă înapoi.

S-au prăbuşit peste sicriu
O mare de oameni s-a adunat ieri, la Capela din municipiul Lupeni, unde a avut loc ceremonia religioasă pentru şeful de echipă al ortacilor, Cucu Marian, de 41 de ani, care au coborât sâmbătă, la Mina Uricani, în ultimul şut. Slujba de înmormântare a fost oficiată de trei preoţi, însă rudele n-au mai rezistat, după ce au realizat că este ultima dată când îi vor mai vedea. Atât tatăl, cât şi mama electricianului secerat de explozie s-au prăbuşit peste sicriu şi au avut nevoie de ajutorul medicilor. O ambulanţă SMURD l-a preluat pe bătrânul copleşit de durere, iar paramedicii l-au dus direct la spital pentru a-l linişti. Slujba religioasă a durat mai bine de o oră, iar curtea capelei unde Cucu Marian şi-a luat rămas bun de la cei dragi, a devenit neîncăpătoare. Aproape 1.000 de oameni, colegi, vecini, dar şi localnici care nu-l cunoşteau pe electricianul minier au venit să-l conducă pe ultimul drum. Soţia şi fiica acestuia nu s-au despărţit nici măcar o clipă de sicriul minerului, iar când a fost ridicat pe braţe de ortacii lui pentru a-l conduce până la cimitir, strigătele de durere ale rudelor au înlăcrimat pe toată lumea. Fanfara ortacilor a intonat până la cimitir Imnul minerilor, cântecul sacru al ortacilor intonat doar de ziua lor sau la moartea lor.

Cozma a participat la înmormântări
Jale mare şi la Uricani, unde alţi patru mineri dispăruţi în tragedie au fost înmormântaţi. Trei dintre ei au fost îngropaţi pe pământul sfânt din curtea casei, moştenit de la străbuni, aşa cum este obiceiul momârlanilor. Electricianul Stoi Iulian a fost îngropat în cimitirul eroilor mineri din Uricani, alături de ceilalţi 154 de ortaci care s-au sacrificat în adâncul Minei Uricani. În memoria celor care şi-au pierdut viaţa în explozii, ieri, la toate minele din Valea Jiului, sirenele au sunat sfârşitul „ultimului şut”, iar în instituţiile publice a fost doliu. Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma a participat la înmormântările ortacilor de la Uricani. Cozma a mers pe la toate cele cinci familii ale minerilor ucişi de explozie, pentru a-şi transmite condoleanţele. „Ei trebuiau declaraţi eroi, ei sunt eroi şi au murit făcându-şi datoria”, a spus Cozma, imediat după ce şi-a luat rămas bun de la aceştia. Fostul lider al minerilor din Valea Jiului a putut merge atât în Uricani, cât şi la Lupeni, unde se aflau cei cinci ortaci, pentru că drumul spre aceste localităţi poate evita Petroşaniul, unde Cozma are interdicţie de a intra.   
Minerii care şi-au pierdut viaţa sâmbătă în adâncul Minei Uricani vor fi declaraţi de edilii oraşului, cetăţeni de onoare post-mortem.

One thought on “Râuri de lacrimi au curs pentru cei cinci mineri

  • Oare eu nu am inteles bine, se instiga la o mineriada? Pentru ca cine trebuia sa stea in inchisoare pentru atrocitatile de la mineriade este liber? Atunci si eu imi bag p….. in gura psd+pnl+pc+toti comunistii ca tot nu patesc nimic pentru calomnii( doar exista imunitate parlamentara si putem spune ce ne tuna ,in ziare si pe sticla, nu mai exista decenta profesionala pentru cel de langa noi .Eu instig sa stam acasa, sa nu muncim dar sa primim mila din cer. Si eu vreau sa stau acasa si sa am ca si cel care munceste si daca e de la psd+pnl+pc+alti comunisti vreau sa ma comport ca si ei, fara scupule, fara educatie , fara cei 7 ani de acasa. Profesorii ar trebui sa nu mai riste , sa inghete anul scolar ca s-ar putea sa aiba o surpriza mare, sa ni se rupa de scoala lor ca oricum nu invata nimic copiii de la ei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura